Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI

* Ma: 16.30 A karácsony mentőakció (fr.–bel. családi vígjáték, r. sz.); 16.45 A karácsony mentőakció (m. sz.); 18.15 Hidegháború (len.–fr.–ang. romantikus dráma); 18.30 Bohém rapszódia (ang.–am. zenés életrajzi film); 20.00 Menedék (am. életrajzi dráma); 21.00 Álommeló (am. romantikus vígjáték).

* Szombaton: 11.00 A Grincs (am. animációs vígjáték, m. sz.); 11.00 A nagy szánkóverseny (kan. animációs kalandfilm, r. sz.); 15.45 A Grincs (r. sz.); 16.45 A karácsony mentőakció (m. sz.); 17.30 Emlékképek (len. életrajzi dráma); 18.30 Robin Hood (am. akció–kalandfilm); 19.15 Hidegháború; 21.00 Álommeló (m. sz.); 21.00 Ragadozó városok (új-zél.–am. fantasy–sci-fi).

* Vasárnap: 11.00 A Grincs (m. sz. ); 11.00 A Grincs (r. sz. ); 16.30 A nagy szánkóverseny (r. sz.); 16.45 A diótörő és a négy birodalom (am. családi fantasy); 18.30 Csillag születik (am. zenés filmdráma); 18.30 Menedék (am. életrajzi dráma); 20.45 Emlékképek; 21.00 Robin Hood (m. sz.).

 

FILMVETÍTÉS

Ma 19 órától az illyefalvi kultúrházban a Poór István rendezte A funtineli boszorkány című játékfilmet vetítik.

KÖNYVBEMUTATÓ

* Fekete Vince Szárnyvonal című kötetét mutatják be ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A szerzővel Bogdán László költő, író és Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget, közreműködik Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze.

*Az alsócsernátoni Sylvester Lajos Könyvtárban ma 18 órától dr. Péter Sándor közreműködésével Török Árpád bemutatja az Emléktöredékek útikönyve című kiadványát.

MÚZEUMAVATÓ

Ma18 órakor a kézdivásárhelyi 12-es Udvartérben (a népművészeti üzlet, közismert nevén a Moda felett) felavatják a Patikamúzeumot.

KONFERENCIA

Ma 11 órától Románia címere és alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel szerveznek konferenciát Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat dísztermében. A konferencián román és magyar heraldikusok elemzik a Román Királyság 1921-es címerét és annak alkotóelemeit, értékelik Keöpeczi Sebestyén József címerművész munkásságát.

SZÍNHÁZ

Ma 19 órától a Tamási Áron Színház kamaratermében Frontátvonulás – In memoriam Cseh Tamás, Pásztor Márk egyéni előadása tekinthető meg.

ZENE

* Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében a Brassói Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenye tekinthető meg.

* Ma 19 órától a kovásznai művelődési központban a Szabó Előd nevével fémjelzett, 15 éves, szászrégeni Titán zenekar ad karácsonyi koncertet. Meghívottak Kalapács József énekes, Szabó Gyula Győző és Márton Fruzsina színművészek. Helyfoglalás és jegyek elővételben, 15 lejért a művelődési házban, illetve a 0267.340.394-es vagy a 0744.364.250-ös telefonszámon.

* Ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház dísztermében ifjúsági koncert lesz Kis kezek, nagy mesterek! címmel.

* December 15-én, szombaton 19.30-tól Kézdivásárhelyen, a Caffé Jazzben Kalapács József akusztikus-est lesz József Attilától a Pokolgépig Honfoglalástól az István, a királyig címmel.

* December 16-án, vasárnap 11 órakor a kézdivásárhelyi református templomban 100 tagú székely férfikórus címmel tartanak találkozót. Fellép a székelyudvarhelyi dalegylet férfikórusa (karnagy Kovács László), a gyergyószentmiklósi ipartestület férfikara (karnagy Molnár Katalin), a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája (karnagy Jakab Árpád), a marosszéki Harmónia férfiak (karnagy Simon Kinga), a csíkborzsovai férfikórus (karnagy Ványalós András). Zongorán kíséri Opra Balázs.

 

KIÁLLÍTÁS

Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és III. emeleti kiállítótermeiben ma 18 órától nyitják meg az #EMŰK – válogatás az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményéből című kiállítást. Köszöntőt mond Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy város alpolgármestere. A kiállítást megnyitja Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Közreműködik a Vox Humana kamarakórus Szilágyi Zsolt Herbert karnagy vezényletével. Kurátorok: Vécsi Nagy Zoltán és Madaras Péter.

TÁNCHÁZ

Ma 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában táncházat tartanak. A házigazdák: Melles Endre és Ádám Júlia. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.

CSODAVÁRÓ

A hagyományokhoz híven közös adventi hangolódásra várnak kicsiket és nagyokat december 15-én, szombaton 14 órától a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, ahol természetes anyagok – toboz, csuhé, szalma, gyapjú – felhasználásával apró ajándékokat, díszeket készíthetnek a résztvevők, de lesz mézeskalács-sütés és -díszítés is. Az ünnepi készülődésen közreműködik Gergely Tamás furulyacsoportja.

KÉZMŰVES KARÁCSONYI VÁSÁR

Szombaton és vasárnap 10 és 19 óra között tart nyitva a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében a Művészet és Örökség Egyesület által szervezett Mesterségek karácsonyi nagyvására, ahol igényes kézműves termékek széles skálájából választhat az, aki egyedi ajándékot szeretne adni szeretteinek. Szombaton 11 órától Benkő Éva mesél a gyermekeknek, majd 17 órától István Ildikó és a Folker együttes díszíti dallamokkal a vásárt, vasárnap 15 órától a Református Kollégium negyedikesei adnak elő felsőháromszéki betlehemest, 16 órától pedig ismét Benkő Évát hallgathatják a csodákra éhesek.

MESÉS KARÁCSONY

Most már hagyományosnak nevezhető módon szervezi meg a Mesés karácsony nevű rendezvényét az Ecou Ifjúsági Egyesület, hiszen az idei lesz a tizenharmadik. A nyitóeseményt vasárnap, december 16-án 19 órakor tartják az Andrei Mureșanu Színházban: a kolozsvári származású Emeric Imre koncertezik. Jegyet (ára 15 lej) az Observatorul de Covasna Gábor Áron téri székhelyén vagy a helyszínen lehet váltani. Hétfőtől „rászabadul a városra” az Ecou hatvan krampusza. „Betörnek” az elemi osztályokba, ahol karácsonyi díszek készítésére „kényszerítik” a nebulókat, majd részben elkobozzák ezeket és hátrányos helyzetű gyerekeknek adományozzák. Ha már lejárták az összes iskolát Előpatakra és Árapatakra látogatnak, ahol karácsonyfát díszítenek a helyi gyerekekkel együtt. December 17–21. között hat megyeszékhelyi óvodába mennek és meghívottaikkal, no meg az intézmény gyerekeivel, karácsonyi dalokból összeállított előadásokat tartanak.

KARÁCSONYI KIRAKODÓVÁSÁR

Barót önkormányzata december 15-én, szombaton 10 és 18 óra között, a város központjába, szervezi meg a már hagyományossá vált erdővidéki karácsonyi kirakodóvásárt. Az érdeklődőknek nem csak házilag, kézművesek által készített angyalfiát lesz lehetőségük vásárolni, de szórakozhatnak, ráhangolódhatnak a közelgő ünnepekre. Lesz jótékonysági bográcsozás, a kisebbeket gyermekfoglalkozásokkal várják, a hangulatot pedig kórusok fellépései, valamint a szászrégeni Titán zenekar karácsonyi koncertje fokozza.

ÜNNEPSÉG

* December 16-án, vasárnap Nagybaconban megemlékeznek Sepsi- és Telegdi-bacon egyesülésének 140.évfordulójáról. A 11 órakor kezdődő istentisztelet után emlékművet avatnak a parkban. Az iskola 5–8. osztályos tanulói helytörténeti vetélkedőn vesznek részt, az alsó tagozatosok rajzaiból pedig kiállítást nyílik. 18 órától tudományos előadások, majd ünnepi műsor lesz a kultúrotthonban.

* December 15-én, szombaton 11 órakor 50 éve a közösség szolgálatában címmel szerveznek ünnepi rendezvény a kézdivásárhelyi múzeum alapításának évfordulójára. Köszöntő beszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Incze László 90. születési évfordulójára a 2007-ben elhunyt múzeumalapító emlékét idézi fel Haszmann Pál muzeológus és dr. Jánó Mihály művészettörténész. A Székely Nemzeti Múzeumot és részlegeit népszerűsítő könyveket Vargha Mihály igazgató, Az Incze László Céhtörténeti Múzeum és gyűjteményei című könyvet dr. Dimény Attila, a könyv szerkesztője mutatja be. Közreműködik Fekete Vince költő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük