Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nők jobban bírják

A nők jobban bírják Kultúra

Sokan úgy gondolják, rajzolunk egyet, és kész – véli Tibodi Péter szentgyörgyi tetoválóművész, akit a tetováltakkal szembeni előítéletekről, népszerű stílusokról és az utókezelés fontosságáról kérdeztünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mikor keltették fel érdeklődését a tetoválások?

– Kilenc vagy tizedik osztályos koromban. Aztán megismerkedtem egy tetoválóval, aki tudta rólam, hogy nagyon jól rajzolok, így elkezdett győzködni, hogy készítsek én is tetkókat. Az első munkám 2003-ban készült. Komolyabban tizenöt éve foglalkozom tetoválással, azóta több mint kétezer mintát varrtam fel.

– Régebben a tetováltakkal szemben kialakult egyfajta előítélet. Ez ma mennyire jellemző?

– Nem annyira, mint tíz évvel korábban, de a mai napig jellemző. Még mindig sokan vannak, akik csúnyán megnéznek, és nemcsak megnéznek, hanem el is ítélnek. Általában a fiatalok nyitottabbak. Egy idősödő hölgy engem is megszólított az utcán, hogyan nézek ki, miért vagyok így teletetoválva.

– Tapasztalata szerint miért készíttetnek az emberek tetoválásokat? 

– Általában azért, mert menőnek és vagánynak tartják. Nem egy olyan ügyfelem volt, aki azért varratott magára mintát, mert a barátjának is pont ugyanolyan volt. A fiataloknak mindig elmondom, egy tetkó jól mutat, és nincs vele semmi probléma, de nem szabad értelmetlenül készíttetni. Legyen például egy bizonyos életszakaszhoz fűződő emlék. Nekem minden tetoválásom jelent valamit, kötődnek azokhoz a dolgokhoz, amik velem történtek.

– Tényleg nem lehet eltüntetni?

– Én nem tudom eltüntetni. Olvastam róla, hogy lézerrel eltüntethetők, gyakorlatilag kiégetik a tintát a bőrből, de a heg akkor is megmarad.

– Mit és hová szoktak kérni leginkább?

– Ez általában nemtől és kortól függ. A nők esetében a toll, a végtelenjel, a különböző feliratok és idézetek a legnépszerűbbek. A férfiaknál a rózsa, a farkas, a homokóra, az óra és a koponya számít a legmenőbbnek. Nagyon kedveltek a minimál, a realisztikus és fotórealisztikus tetoválások, de sokan a Trash Polka, Tribal, Maori Tribal stílust választják. Leggyakrabban a karra, a lábra, esetleg az ujjakra varratnak valamit, vagyis oda, ahol a leginkább látszik. Volt, aki fejre kérte, de annak nem vagyok híve.

– Sokan fájdalmasnak tartják. Mire kell készülni?

– Mindenkinek más a tűrőképessége és a fájdalomküszöbe. Volt, aki azt mondta, nem érez semmit, de olyan kliensem is akadt, aki úgy érezte, mintha szikével vagdostam volna a bőrét. Igazából minden tetoválást ki lehet bírni, de ma már léteznek nagyon jó zsibbasztószerek is. Az igazság az, hogy a nők jobban bírják.

– Mennyi idő alatt készül el egy tetoválás?

– Ez a tetoválás méretétől, típusától, a kliens tűrőképességétől és a művésztől is függ. Vannak egészen kisméretűek, melyek kevesebb mint egy fél óra alatt elkészíthetők. Egy nagyobb tetoválás viszont többalkalmas történet. Személy szerint egy kart körülbelül másfél hónap alatt szeretek megcsinálni azért, hogy legyen ideje gyógyulni is.

– Szükség van utókezelésre?

– Annak érdekében, hogy egy tetoválás szép maradjon, elengedhetetlenül szükséges a megfelelő utókezelés. Időnként kenegetni kell bizonyos krémekkel. Ha ezt nem tesszük meg, akkor például a naptól kifakul, nem marad meg az eredeti élénk színe, de egy retussal újjávarázsolható.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások