Hirdetés
Hirdetés

A ’48-as forradalom és szabadságharc ereklyéiből nyílik kiállítás

A ’48-as forradalom és szabadságharc ereklyéiből nyílik kiállítás Kultúra

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója, illetve a Petőfi-bicentenárium alkalmából a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítását nyitja  március 14-én, kedden 18 órától, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A bemutatott ereklyék jelentős többsége a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményéből származik, de lesznek műtárgyak a házigazda-intézményből, a Székely Nemzeti Múzeumból, és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból, valamint magánszemélyektől is.

Hirdetés
Hirdetés

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján, a költő, forradalmár, nemzeti hős személyes tárgyait, több róla készült litográfiát, a székelyföldi látogatását is felidézzik. A kiállítás fő célkitűzése, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után feltérképezze azokat a mozgalmakat, amelyek során kialakult az 1848-as kultusz.

A napokban nyíló tárlat betekintést nyújt az 1848-49-es kolozsvári Ereklyemúzeum történetébe, az alapításától kezdve, a gyűjtemény gyarapodásán át (legdicsőbb korszakában 5000 műtárgyat számlált!), a szétszóratáson át, a jelenkori állapotokig. Feleleveníti az ereklyemúzeumért legtöbb áldozatot hozó múzeumőrök tevékenységét: gróf Kreith Béla, Kuszkó István, Tokaji Irma, Barabás Samu esperes, Bakó Lajos, Orosz Endre régész, pákéi Sándor József, Kovachich Horváth Ignácz, gróf Esterházy Miguel, özv. Bartha Miklósné, Entz Géza, Bözödi György.

Így az ikonikus darabok mellett, arról is szó esik majd, hogy az ereklyemúzeum felhívása nyomán milyen érdekességek kerültek a gyűjteménybe Kossuth Lajos kalapjától, a honvédportrékig. A kiállításon arra is választ kaphatunk, hogy Czetz Krisztina mit írt levelében az ereklyemúzeumnak, mit könnyezett meg koszorús költőnk, Szabolcska Mihály a gyűjteményből, hány évesen kötött házasságot a legidősebb honvéd, és mi helyett osztotta a Kolozsvári Fűvészkert Bartha Miklós ibolyáit?

Az esemény díszmeghívottja Potápi Árpád, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkára. A megnyitón felszólalnak: dr. Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda, Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szebeni Zsuzsanna kurátor, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. A megnyitón jelen lesz Mitu Melinda kurátor, kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum történész-muzeológusa. A tárlat grafikai szerkesztője: Szebeni-Szabó Róbert.

A kiállításmegnyitót könyvbemutató követi a helyszínen, amely során Somogyi Gréta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa és Zakar Péter történész bemutatja Bíró Sándor Egy XIX. századi erdélyi református értelmiségi élete című kötetét. A rétyi református lelkész életpályáját és az 1848-as forradalom során tanúsított helytállását feldolgozó mű sok érdekes információval egészíti ki az eddigi kutatási eredményeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük