Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vízminőség-elemzést nem bízzák a véletlenre

A vízminőség-elemzést nem bízzák a véletlenre Kovászna megye

Az ivóvíz minőségét elég sokszor kérdőjelezik meg a fogyasztók, a Facebookon naponta osztanak meg olyan bejegyzéseket, fotókat, amelyeken a zavaros, nem kristálytiszta vezetékes vízre panaszkodnak. A Kovászna megyei Közüzemek Rt. ezzel szemben azt állítja, az általuk szolgáltatott ivóvíz kiváló minőségű, hiszen előállítása, kezelése, szállítása csak szigorú ellenőrzés mellett történik, és arra bátorítják a fogyasztókat, hogy éljenek a vízelemzés lehetőségével.

Hirdetés
Hirdetés

Nem titok, hogy a vezetékcserék, javítások után előfordul, hogy a csapon zavaros víz folyik, ám a felszabadult lerakódások nem veszélyeztetik az egészséget, ezt klórozással szavatolják.
A Közüzemek Rt. saját laboratóriumaiban az év minden napján folyamatosan vizsgálja az ivóvizet, bizonyos mutatókat óránként elemeznek, mielőtt a felhasználókhoz ér. Ez évente többezer vizsgálatot tesz ki, és több százezer lejes kiadást jelent, viszont rendkívül fontos. A mintákat a kutaknál, a tisztítási technológia során, a víztárolóknál, egyes ellenőrző pontokon, valamint a felhasználói csapoknál veszik, ugyanakkor a belső ellenőrzésektől függetlenül a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is rendszeresen vizsgálja az ivóvíz minőségét. A szolgáltató fogyasztók kérésére is szokott vízmintákat elemezni, illetve a közegészségügy által jóváhagyott program szerint is, kiemelt figyelmet fordítva az óvodákra, iskolákra, kórházakra és közintézményekre.

„Jól felszerelt laboratóriumainkban, képzett kollegáink nap mint nap azon fáradoznak, hogy a lehető legjobb minőségű ivóvizet biztosítsanak fogyasztóinknak. Az általunk szolgáltatott ivóvíz kiváló minőségű!” – jelentette ki Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője. – „Külső megrendelésre is vállalunk elemzéseket, arra buzdítok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, fontos tudni, hogy milyen minőségű a víz, amit nap mint nap fogyasztunk.”

Azok, akik elemzést igényelnek, egy írott kérést kell benyújtaniuk, kifizetni az illetéket, majd következik a vízminta vétele, egy steril üvegbe, amelyet a Közüzemek Rt. alkalmazottai gyűjtenek be.
Az igazgató hangsúlyozta, a közműszolgáltató nem végez mikrobiológiai elemzéseket, az a közegészségügyi igazgatóság (DSP) dolga. A mintákból az ívóvíz szervesanyag-tartalmát, ammónia-, nitrit-, vas-, szabad és kötött klórtartalmat, a víz keménységét, pH értékét, a kloridokat, a zavarosságát és fajlagos elektromos vezetőképességét határozzák meg.
Kérésre szennyvíz elemzését is vállalnak, ezt jellegzetesen azok a fogyasztók igénylik, akiknek saját szennyvíztisztítójuk van, illetve ipari felhasználók.

Fotó: Közüzemek Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 11., 17:46
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Egyszer egy újságíró bevitte a szentgyörgyi csapvizet ellenőrzésre, mondva, hogy a fotosi erdőszéli hétvégi nyaralója területéről való.
    -Jaj, tele van nitráttal vagy nitrittel, biztosan az erdő közelsége miatt! – jött az eredmény. Szóval annyira megbízható, mint a kovid teszt volt anno… Pozitív, negatív, fals negatív, fals pozitív, mikor mit kellett jelenteni, hogy jöjjön a pénz…Szóval a friss kútvíz rossz, a multi Dunából szűrt méregdrága palackozott,, vize”… Na az aztán jó!