Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A megbecsülés kiállítása

A megbecsülés kiállítása Kultúra

Példaértékű női életutakat mutat be a március 9-én, Sepsiszentgyörgyön megnyitott fotókiállítás. A közönség javaslatai alapján összeállított, Azok a csodálatos nők nevet viselő kiállítás egyedisége abban rejlik, hogy jó érzékkel ötvözi a tudományt, szakmaiságot és a nőiességet.

A történelem folyamán a nők érdemtelenül kevés megbecsülést kaptak az akadémiai szférában, annak ellenére, hogy kiemelkedő, a tudományos gondolkodást meghatározó, átszabó kutatásokat végeztek. Marie Curie és Lise Meitner fizikusok, valamint Cecilia Payne csillagász például koruk hírnév nélküli nagy felfedezői. Nagy Péter ötletgazda, a Science Puzzle Egyesület képviselője szerint ez adta a kiállítás alapötletét, amely az elmúlt két évben folyamatosan bővült olyan hölgyekkel, akik kimagasló eredményeket értek el az élet különböző területein. A tárlat a köszönet és megbecsülés jele tulajdonképpen.

A kiállítás azon székelyföldi, valamint a nagyvilágban sikeres életutat bejárt nők egy részét hivatott bemutatni, akiknek tudása, tehetsége és rátermettsége példaértékű.

A kiállításanyagban olyan székelyföldi büszkeségek is szerepelnek, mint a háromszéki Szabó Kati tornászcsillag, négyszeres olimpiai bajnok, báró Szentkereszty Stefánia, az árvák és rászorulók védelmezője, a sepsiszentgyörgyi származású Ledán Eszter, a Bécsi Állami Operaház szólistája, táncosa, valamint a csíkszeredai Miklós Edit, olimpiai alpesi síző.

Hirdetés
Hirdetés

„A tárlat olyan bátor nőket mutat be, akik mertek önmaguk lenni, alkotóemberként megnyilvánulni, akik mertek járatlan utakra indulni. Felfedezők, úttörők – a szó legnemesebb értelmében. Fontos, hogy vannak, hogy legyenek ilyen nők itt, Háromszéken, Székelyföldön is, akik jó példát mutatnak lányainknak, akik inspirálnak, akiktől tanulni lehet. Ez a kiállítás arra ad alkalmat, hogy női kiválóságainkra felhívjuk a jól megérdemelt figyelmet” – fogalmazott a megnyitón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Dr. Csák László, a BBTE Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozat Közigazgatás Szakának koordinátora szerint a tárlat tisztelgés a nők előtt. Nélkülük nincs se tudományos haladás, se béke, se művészet, se élet nem képzelhető el nélkülük. Ezért fejezik ki köszönetüket és tiszteletüket.

Egybecseng a kiállítás az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének munkájával és hitvallásával: a közösségért dolgozni, egymást bátorítani, a nők hangját hallatni, fogalmazott Tamás Mária, a nőszervezet képviselője.

„A hála, a tisztelet és a köszönet inspirálta ezt a kiállítást. Talán apró gesztus ez, de fontos lépés az együtt gondolkodás reményében. Nők és férfiak, fiatalok és idősebbek közösen fejezik ki tiszteletüket a sikeres nők előtt. Hisszük, hogy nem azt kell keresnünk, ami széthúz bennünket, hanem azt, ami összetart. Erre van szükségünk nekünk, nőknek, ez működtet bennünket, de ez viszi előre a családjainkat és ez a szellemiség építi a székelyföldi közösségeinket is. Szolgáljon ez a kiállítás arra, hogy a bemutatott hölgyek életútjai mellett ráeszméljünk saját értékeinkre, saját életutunk nagyszerűségére” – hangsúlyozta Tamás Mária.

A kiállítás megnyitót zenés összeállítással egybekötött, a tudós nők életét bemutató Igen-nem című előadás zárta. Közreműködött György László gyergyószentmiklósi zenész.

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete, Kovászna Megye Tanácsa, az Aktív Nők Egyesülete, a BBTE Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozata, valamint a Science Puzzle Egyesület által szervezett kiállítás egy hónapig látogatható az egyetem székhelyén.

Fotók: Kocsis J. Boldizsár

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 11., 19:52
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szentkereszty Stefániának tényleg sokat köszöhet Felsőháromszék, de családot nem alapított, és végül megőrült, míg például Csereiné haláláig tevékenyen élt, múzeumot alapított,