Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A 2021-es Orbán Balázs-díjazottak

A 2021-es Orbán Balázs-díjazottak Kultúra

Székelyföld megyei önkormányzatai január 28-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották meg a 2021-es Orbán Balázs-díjak átadási ünnepségét, amelyet a koronavírus-járvány miatt idénre halasztottak.

Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsa 2011-ben alapította a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról elnevezett díjat. Az elismerést évente a három térség fejlesztéséért, a szülőföldön való megmaradásért, a közösségi értékek megőrzéséért tevékenykedő személyiségeknek ítélik oda. Ez alkalommal a pedagógusok előző években végzett kitartó munkáját, a járványidőben tanúsított helytállását és fáradhatatlan, úttörő tevékenységét ismerik el az Orbán Balázs-díjjal.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megye díjazottja dr. Pető Mária, a fizikatudományok doktora, matematika- és fizikatanár, kutató, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium egykori megbízott igazgatója, számtalan rangos elismerés tulajdonosa. „Azt vallom, a fizikát azért kell szeretni, mert képes megteremteni az emberben a természet, a világ működésének alapjait. Ezért aztán ezt semmilyen körülmények között nem hanyagolom el.” Pedagógusi ars poeticájáról így nyilatkozik: „Minden évben új gyerekek, új kihívások, új kérdések, új dolgok – arra meg válaszolni kell. (…) Nálam ez a legfontosabb: legyen kíváncsi, legyen nyitott a gyermek, mert én arra azonnal reagálok.”

Székelyföld kulturális erejét azok az alkotók, tudósok, másként gondolkodó személyiségeink táplálják, akik mernek kilépni a megszokott keretből, ekként viszik előre a mi világunkat is. Így teszi dolgát évtizedek óta dr. Pető Mária fizikatanár is. „Teszi ezt remek érzékkel és nagy hozzáértéssel, nemcsak érdekfeszítően magyarázza a fizika szépségét, felfedi annak rejtelmeit, hanem mindeközben felébreszti a fiatalok tudásvágyát, összefüggésekre világít rá, önálló gondolkodásra ösztönözi diákjait. Tudása által megismerhetik a jól végzett munka sikerét, az alkotás izgalmát. Azt mondják, olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája. Azt kívánom, hogy a mai fiataloknak minél több ilyen tanára legyen, mint dr. Pető Mária.

Díjazottunknak, egykori tanáromnak pedig azt, hogy a szakmai eredmények mellett legyen alkalma hosszú éveken át minél több kíváncsi és lázadó fiatalt tudásszomjjal és önálló gondolkodással felvértezni” – fogalmazott a díjat átadó Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 31., 9:15
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Vannak tanárok , akik szürkén teszik a dolgukat egy életen át , vannak, akik éremgyűjtők.Ezt most nem kimondottan a tanárnőre értem. Az előbbiek nem lesznek díszpolgárok, Pro Urbe díjasok, nem lesz kopjafájuk a Vártemplomban, csak a tanulóik szívében maradnak meg örökre, de az többet ér az egész díjesőnél.