Hirdetés
Hirdetés

Zajlik a beiratkozás az előkészítő osztályokba

Zajlik a beiratkozás az előkészítő osztályokba Kovászna megye

A 2023–2024-es tanévre május 18-ig lehet beiratkozni az előkészítő osztályokba. A szülők online, de az iskolában is kitölthetik a jelentkezési lapokat, viszont ha a netes módszert választják, akkor is be kell menniük az oktatási intézménybe, ahová íratták gyereküket, hogy érvényesítsék a jelentkezési lapot – tisztázta már az elején Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő.

A jelenlegi törvények értelmében a szülők/törvényes képviselők/gyámok kötelesek beíratni az előkészítő osztályba a gyereküket, amennyiben az augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét.

Azokat a gyerekeket is be lehet íratni előkészítő osztályba, akik szeptember elseje után töltik be a 6 évet, de esetükben ajánlást kell kérni az óvodától,
amely az úgynevezett pszichoszomatikus felmérés során iskolaéretteknek nyilvánítja őket.

A beiratkozás első szakaszában, május 18-ig az egyik szülőnek helyben vagy online kell kitöltenie a típuskérvényt, és a benyújtási módtól függetlenül az űrlapot alá kell írni. A kérvényhez mellékelni kell a gyerek születési anyakönyvi kivonatát és a felnőtt személyi igazolványának másolatát.

Hirdetés
Hirdetés

A szülő választhat, hogy a lakókörzetének iskolájába vagy egy másik oktatási intézménybe szeretné beíratni gyermekét. Az első esetben a gyermek automatikusan beiratkozik a kérelem érvényesítése alapján.

Abban az esetben, ha egy másik iskolát választanak, a gyermeket a rendelkezésre álló helyek számának, szükség esetén az általános kritériumok, majd a későbbiekben az adott intézmény sajátos elosztási kritériumainak függvényében írják be.

A szülő az egységes jelentkezési lapon található négyzet bejelölésével kérheti, hogy a kerületi iskolában foglalják le a gyerek helyét abban az esetben, ha a helyek hiánya miatt nem írják be abba az oktatási intézménybe, amelyet a szülő választott
– hívta fel a figyelmet Kiss Imre.

A gyerekeket május 19–22. között az országos bizottság egy informatikai program segítségével osztja el a körzeti iskolákba. Május 23-a után bírálják el a szülők által benyújtott beiratkozási kéréseket a lakókörzeteken kívüli iskolákban, a betöltetlen helyek függvényében. Az elfogadott kéréseket az iskola vezetőtanácsa érvényesíti, majd azok is bekerülnek az országos nyilvántartásba. Az előkészítő osztályokba beiratkozott gyermekek névsorát, illetve az üresen maradt helyeket május 31-én függesztik ki az iskolákban.
Kiss Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanfelügyelőség honlapján számos, a beiratkozással kapcsolatos további információ megtalálható. A szülőknek különböző tájékoztató anyagokat töltöttek fel, többek között az 2023–2024-es tanévben elérhető osztályokról és helyekről, iskolakörzetekről, de válaszokat találhatnak néhány gyakran feltett kérdésre is.

Fotó: Haáz Vince. Képünk illusztráció

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások