Hirdetés
Hirdetés

Az idén ezernél többen látogatták meg a lécfalvi hulladékkezelő központot

Az idén ezernél többen látogatták meg a lécfalvi hulladékkezelő központot Kovászna megye

Ebben az évben az Iskola másként program mellett a Környezetvédelmi- és az Oktatási Minisztérium elindította a Zöld hét programot is, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a diákoknak és a pedagógusoknak környezetvédelmi téma köré szervezett gyakorlati programokban való részvételben. A program célja, hogy a diákok különböző környezettudatos iskolai vagy iskolán kívüli tevékenységeken vegyenek részt, így nemcsak elméleti síkon, de gyakorlatban is bővíthetik ezirányú tudásukat.

Hirdetés
Hirdetés

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SMID) igazgatója hasznosnak találja a két iskolai programot, hiszen így lehetőség van arra, hogy szervezett körülmények között az iskola falain kívül, a gyakorlatban is bepillantást nyerhessenek a diákok a hulladékgazdálkodás folyamatába. Ezeket a lehetőségeket a pedagógusok is felismerték, hiszen alig 3 hónap alatt több mint 1100 diák látogatott el Lécfalvára, hogy többet tudjon meg a hulladék helyes gyűjtéséről, a környezettudatos hulladékgazdálkodásról. A látogatások megszervezésében és lebonyolításában a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület mellett fontos szerepet vállaltak a megye hulladékbegyűjtő cégei, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, de oroszlánrészt vállalt az Eco Bihor Kft., hiszen adott esetben egyszerre több autóbusznyi diák is volt az üzem területén. Ennek ellenére, a munka nem állt le, és úgy szervezték meg a látogatásokat, hogy minden csoport szakszerűen legyen vezetve azért, hogy a lehető legtöbb hasznos információt kaphassanak a látogatók.

Az idén az első csoport már februárban bejelentkezett a látogatásra – mondta el Dávid Sándor, az ADI SMID kommunikációs szakembere, és azóta lankadatlan az érdeklődés a létesítmény tevékenysége iránt.

Bár több éve fogadnak látogatókat Lécfalván, idén 3 hónap alatt 1178-an látogattak el, ezzel messze felülmúlva a korábbi éveket. Örömmel tapasztalják, hogy a gyerekek már az iskolában elsajátítják a hulladék helyes szelektálását, rendelkeznek egy alaptudással a hulladékgyűjtés helyes módjáról. Erre az elméleti alapra a gyakorlatban megtapasztaltakkal már nagyobb esély lesz a jövő nemzedékének a tudatos környezetvédelemre. A szakember úgy véli,  a gyerekek többsége érzékeny és fogékony az őket körülvevő világra, és az sem elhanyagolandó, hogy rajtuk keresztül könnyebben lehet eljutni az új információkkal a szülőkhöz és az idősebb generációhoz.

A következő hetekben is nagy az érdeklődés a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központ iránt, hiszen a két iskolai program a vakációig működni fog. A megye több iskolája jelezte, hogy meglátogatja az üzemet, de már az sem újdonság, hogy más megyékből jönnek látogatók, hiszen voltak már itt Brassó és Hargita megyei gyerekek is. Azért, hogy a lehető leggördülékenyebben menjenek a látogatások és ezáltal hasznosak legyenek azok, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, az Eco Bihor Kft. és a hulladékbegyűjtő cégek munkatársai arra kérik a jelentkezőket, hogy az illető intézmény Facebook-oldalán időben jelezzék látogatási szándékukat.

https://www.facebook.com/adisimdcv/

https://www.facebook.com/ecobihor.covasna

https://www.facebook.com/tegacv

https://www.facebook.com/ gospcomkezdi

https://www.facebook.com/ zoldnapegyesulet

(ADI SIMD sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások