Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Várják a jobbnál jobb mézeket a Nektária Székelyföldi Mézverseny második kiadására

Várják a jobbnál jobb mézeket a Nektária Székelyföldi Mézverseny második kiadására Kovászna megye

Ez évben a szeptember utolsó napjaiban megrendezendő sepsiszentgyörgyi Őszi vásár programkínálatát gyarapítják a Nektária Székelyföldi Mézverseny eseményei, de addig – pontosabban augusztus 31-ig – várják a munkájuk eredményére büszke méztermelők mintáit a megmérettetésre.

A Nektária célja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vesse, az érzékszervi bírálatokat és csúcszsűrizést követően kinevezze az Év Kiváló Székely Mézét, továbbá díjakkal, érmékkel, oklevelekkel jutalmazza a székelyföldi méztermelőket”, közölték tavaly a szervezők. Ezzel egyidejűleg támogatják a méztermelőket és népszerűsítik termékeiket, megismertetik a méhészeti hagyományokat és felhívják a figyelmet a Székelyföld mézeiben rejlő egyedi ízekre.

A három székely megye egymást váltva szervezi meg a versenyt, tavaly az első kiadás Hargita megyében, Székelyudvarhelyen zajlott, most Háromszék vállalta a házigazda szerepét. Akkor több mint 70 versenyző 160 mézmintát adott le, több kategóriában. Idén a nyolc székelyföldi méhészegyesület tagjai nevezhetnek a versenybe, csak természetes eredetű mézekkel, a kategóriákat a benevezett mézfajtáktől függően alakítják ki. A fajtamézeken (napraforgó-, repce-, hárs-. akácméz) kívül elbírálják majd a (propoliszos, virágporos, aszalt gyümölcsös stb.) mézkészítményeket, havasi és vegyes virágmézeket is, mondta érdeklődésünkre Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke.

Augusztus 31-ig lehet nevezni a versenybe, ehhez mézkategóriánként 3 db félkioós mintát kell eljuttatni a méhészegyesületek székhelyére. Két üveg mézet a termelő adatait tartalmazó címével kell ellátni, egy pedig címkézetlen, anonim marad. A címkézetlen kerül érzékszervi bírálatra, míg a másik kettőből az egyik a laborba, a másik pedig a zárórendezvény keretén belül megszervezett kiállításra. Végül a versenyre szánt mintákkal együtt egy kiló mézet nevezési díj fejében kell eljuttatni A Kovászna Megyei Méhészegyesület székhelyére, illetve hívhatják Deák Mihály elnököt a 0720542320-as számon.

A kaszálókról begyűjtött virágporból páratlan méz készül vidékünkön (Fotó: Nektária Székelyföldi Mézverseny/Facebook)

A mézverseny zsürizése Árkoson történik szeptember 1-jén és 2-án, a díjazásra szeptember 30-án, szombaton a Park Hotelben kerül majd sor. Azon a hétvégén, szeptember 29 és október 1-je között az Őszi vásárba ágyazva több méhészethez, mézhez kapcsolódó rendezvény is lesz, így mézvásár, mézlovagok avatása stb.

Arról, hogy milyen volt a méztermelők idei éve, Deák Mihály azt mondta, nem lehet általánosítani, sokat számít, hogy egy kis szerencsével sikerül-e jókor jó helyen lennei a méhésznek. Annyi kijelenthető, hogy az akácvirágzáshoz fűzött reményeket nem sikerült kipergetéskor materializálni, átlagban azonban a tavalyi évnél kicsit jobb volt az idei.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Nektária Székelyföldi Mézverseny/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük