Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagyajtán újra Várfesztiválra hívnak az unitárius műemlék-vártemplomba

Nagyajtán újra Várfesztiválra hívnak az unitárius műemlék-vártemplomba Kovászna megye

A Jurta Egyesület augusztus 26-27. között második alkalommal szervezi meg az erdővidéki Nagyajtán a Várfesztivált, ezzel is örökös célját szolgálva, hogy a fiatalok és gyerekek mindennapjaiba, világi és szakrális értékeink köré közösségi életformát teremtsen.

A 15. században épült unitárius vártemplom udvarán megrendezendő fesztivál színes programkínálata ötvözi a zenei, képzőművészeti, népművészeti produkciókat, tevékenységeket. Célcsoportja széles, magába foglalja a gyerekeket és a felnőtteket is.

A párhuzamosan zajló programpontok között megtalálhatók a zenei együttesek előadásai a várszínpadon, néptáncelőadások, kézműves tevékenységek, kézműves vásár, és természetesen változatos gyerekfoglalkozásokkal is igyekeznek a legkisebbek figyelmét megragadni.

A szombat délelőtti megnyitót követően a nemrég lezajlott IV. Citera műhelymunka gálaműsorát hallgathatják meg a résztvevők, ezt követően megnyílik az állandó jellegű kézműves vásár, elkezdődnek a gyerekfoglalkozások, déltől pedig az érdeklődők vezetett sétán ismerhetik meg a 15. századi unitárius templom történetét Fekete Levente unitárius lelkész közreműködésével.

A sétát orgonakoncert zárja Román Ábel előadásában. Délután a gyerekek számára hangszersimogatóra lesz lehetőség, majd Rácz-Berecz Tímea nagyajtai születésű pszichoterapeuta tart előadást az íjászatról. Ezt követően kerekasztalhoz ül Bihari Csilla Rozália nagyajtai költő, Molnos András Csaba színész és Nagy Adél kántor-tanító, hagyományőrző kézműves oktató, akik az érdeklődőknek életútjukról mesélnek.

Délután a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik a Kelekótya koncertet, majd Vass Csongor nemzetközi pálinkabíráló és többszörös díjnyertes pálinkakészítő előadását hallgathatják meg a résztvevők.

Este a Lelkes zenekar perdíti táncra a résztvevőket, majd a Last Minute zenekar csap a húrok közé.

A vasárnapi programról

Vasárnap 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak, ahol az alsónémedi testvérküldöttség részéről Heusser Sarolt hárfán, Borbás István pedig pánsípon működik közre. Délben a várszínpadon a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola nagyajtai és vargyasi néptánccsoportja, a Gazdag Miklós Polgári Daloskör, valamint az Alsónémediből érkezett testvérküldöttség előadásaira kerül sor, majd a nagyajtai óvodások Kőketánc című népi gyermekjáték-összeállításukkal lépnek színpadra.

Délután ismételten szervezett vezetésre kerül sor a vártemplomban, majd annak bástyájában Csortán Hajnal felnőtteknek mond mesét. A délután attrakciója a Classical Singers együttes operettelőadása, amit György Botond humorista produkciója követ.

A II. Várfesztivál az Eztán, valamint a FUNKorporation együttesek koncertjével zárul.

A fesztiválra a belépés ingyenes. A rendezvény partnerei a Nagyajtai Unitárius Egyházközség, valamint Nagyajta Község Polgármesteri Hivatala.

A rendezvény főtámogatói a Magyar Turisztikai Ügynökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kovászna Megye Tanácsa, Romániai Magyar Demokrata Szövetség Háromszéki Szervezete, valamint a Nagyajtai Unitárius Egyházközség Hollandiai testvérgyülekezete.

Hirdetés
Hirdetés

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük