Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kinek kell reklamálni, ha nincs áram? – egy történelmi áramkiesés tanulságai

Kinek kell reklamálni, ha nincs áram? – egy történelmi áramkiesés tanulságai Kovászna megye

A hét elején Sepsiszentgyörgyön bekövetkező tartós áramkimaradások miatt reklamáló városi polgároknak is üzent csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, hiszen azt tapasztalta, hogy bár az Electrica nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó vállalat, így ő nem is felelős annak tevékenységéért, egyesek bosszúból neki akarták vinni a leolvadt hűtőkben megromlott ételt vagy éppenséggel hozzá akartak menni zuhanyozni. Megragadta az alkalmat, hogy az áramellátó rendszer felépítését és működését is megmagyarázza a polgároknak.

Mint arról korábban írtunk, hétfőn és kedden a megyeszékhely több negyedében is áramkiesések voltak, többek között a polgármesteri hivatalban sem volt áram. Józsa Csaba, a Kovászna megyei Electrica igazgatója eleinte a középfeszültségű kábelek elrobbanásával magyarázta a kimaradást, később azonban láncreakciószerűen több meghibásodás is bekövetkezett, ennek következtében sok lakásban és üzletben félnapig, de akár egy napig is kénytelenek voltak nélkülözni az áramot, ami érthetően rengeteg bosszúságot okozott az embereknek.

Ennek kapcsán a közösségi médiában többek között azt is felrótták Józsa Csabának, hogy pár éve azt nyilatkozta, a teljes áramellátó rendszer fel van újítva. A nyilatkozat végül is igaznak bizonyult, csak másképp, mint azt értelmezték és Antal erre is kitért a sajtótájékoztatón, mert ezeknek a nagy és soha nem látott súlyosságú áramproblémáknak a kapcsán „jó tudatosítani és megérteni, hogyan működik az áramellátás, hogyan van felépítve az áramszolgáltató rendszer.”

Az áramot tulajdonképpen magasfeszültségű, 750, 400 és 110 kilovoltos vonalakon szállítják, magyarázta a polgármester. A legmagasabb feszültségű vonalak inkább nemzetközi viszonylatban működnek, hazánkban 400 és 110 kilovoltos vonalak vannak, ezek sem lakott területeken mennek át, illetve ha igen, alattuk tilos építkezni biztonsági okokból, de azért is, mert károsak az egészségre és zajosak is. A magas feszültségű áramot traszformátorházak alakítják középfeszültségűvé (20 kilovoltossá), ezt pedig a maga során alacsony feszültségűvé (0,4 kV) kell alakítani, ezt használja a lakosság a lakásokban. Három transzformátorállomás látja el a várost középfeszültségű árammal, egyik Szépmezőn, másik az Energia utcában, a harmadik Kőröspatakon van, ezt az áramot szállítják a városban levő 210 trafó között a vezetékek, amelyek közül több meghibásodása okozta a problémákat. Igaz tehát, amit Józsa Csaba is mondott, hogy az Electrica beruházott a rendszer felújításába, de ő a lakossági áramot hordozó alacsony feszültségű rendszerről beszélt, míg a másik valóban még a kommunizmus idejéből van. Az is igaz, hogy a szóban forgó modernizálásokat is sokszor csak az önkormányzat unszolására végezte el az Electrica, mert érdekeltté tették, magyarázta Antal: amikor a város az utcákat felújította és az aszfaltozás előtt az összes közműrendszert kicserélte, akkor föld alá kerültek a kábelek is, így  gazdaságosabb a villamossági vállalatnak, a városkép pedig esztétikusabb a lógó légvezetékek nélkül.

Ugyanakkor az Electrica már áprilisban építkezési engedélyt kért a középfeszültségű vezetékhálózat Energia utca felé eső részének felújítására. Ez most van folyamatban, a Gyár utcán azért is mennek lassan a munkálatok, mert a villamossági vállalat is dolgozik a saját rendszerén, a városnak szinte felét ugyanis az Energia utcai transzformátorról látják el árammal és e vonalak jelentős része megy itt és a Cigaretta utcán, részletezte a polgármester.

Az elöljáró azt is tisztázta, hogy az Electrica Rt. nagyvállalat, amelyik nem az önkormányzat alárendeltje, hanem 49 %-ban állami tulajdonú, 51-ban magánkézben levő vállalat, kisebbségi tulajdonosként mégis az állam irányítja az energetikai minisztériumon keresztül, bár el kell különíteni az áram szállításával foglalkozó villamossági vállalatot (Electrica Distributie) és az áram elosztásával foglalkozót, amelyikkel a lakosság szerződik, (Electrica Furnizare) két külön szolgáltatóról van ugyanis szó. A polgármester szerdán Bukarestben tárgyalt az Electrica vezérigazgatójával, Alexandru Chiriță-vel, aki Antal szerint „napirenden volt a szentgyörgyi problémákkal és konstruktívan viszonyult a kéréshez, hogy fejlesszenek a szentgyörgyi hálózaton”, megígérte, mindent megtesz, hogy a város bekerüljön a legközelebbi fejlesztési projektekbe. „Én ennyit tudok tenni, hogy a politikai befolyásomat a törvényes keretek használva próbálok nyomást gyakorolni, hogy ez valóban megtörténjen”, summázott a városvezető.

A polgármester Bukarestben politikai befolyását is latbavetette, hogy kicsikarja a városnak a fejlesztéseket. (Fotó: Antal Árpád/Facebook)

Józsa Csaba a maga során egy telefonbeszélgetés alkalmával annyit tett hozzá a polgármester által elmondottakhoz, hogy hat helyen kellett pontszerűen közbeavatkozni és a kiégett transzformátorokat pótolni, de az áramszolgáltatás tegnap hajnali háromkor mindenütt működött a városban. Elmondta azt is, bár korábban nem volt költségvetésük a most fellépő „történelmi hibák” kijavításához, most – „mert minden rosszban van valami jó” – pénzt kapott Bukarestből és folytatja a középfeszültségű hálózat felújítását, amibe egyébként sehol az országban nem fektettek be.

Amikor nincsenek, nagyon fontosakká válnak a közszolgáltatások

Antal Árpád megragadta az alkalmat, hogy tudatosítsa a polgárokban, mennyi nyűg van a működő közszolgáltatások mögött. Mint mondta, a város nem privatizálta azokat a szolgáltatásokat, amelyek rá tartoznak: az ivóvízellátást, csatornázást, szemétszállítást, ellenkezőleg, több tízmillió eurós beruházásokat eszközölt és ennek köszönhetően nincsenek is olyan természetű gondok, mint most az áramellátással.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Sepsiszetngyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. augusztus 24., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elég a facbukkon hisztizni s meg lesz oldval. A parasztnak mindegy, mer csak hőbörögni tud, de ha lépni kell, kushad, mint szar a fübe , s csak Facebukra írogat.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 24., 21:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Édes jó Istenem,hogy kinek kell reklamálni? Egyszerű ne fugjunk annyira az elektrikatol.peldaul főzzünk gázzal,buteliaval.ne indokcios lappal.ne nyitogtasuk a hűtőt az nem Facebook.a fagyasztóba rakot holmi(ha nem fagylajt közel 8oran át fagyasztva marad)ja amikor csak úgy el veszik a villanyt,faluhelyen csak annyit mondanak erre, már megint el vetek a villanyt ezek a majmok

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 25., 18:43
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hogyha valaki valamit nem ért, ne magyarázza, és ne ossza az észt, húzza meg magát, vállaljon felelősséget mert önt választották a város polgármesterének. Ki felel, ki ad engedélyt azért az esztelenségért ami a városban ez útfeltörések kapcsán történik. Az 50 éves földalatti 20 kV-os vezetékek ólom és papír szigetelésű kábelek. Elék a földet fölötte megmozgatni a nehéz gépekkel, és utána bármikor elromolhat. De egy ilyen föld alatti rövidzárlat, kiváltkat egy egész sor újabb meghibásodást. Józsa Csaba mint igazgató nem felelős egy ilyen sorozathibáért,sokkal inkább önök, akik az egész várost mint valami vakondok fejetlenül feltúrták.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 25., 21:43
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A póker arc polgármester: ha valami jó történik amihez semmi köze azt eladja mint a saját megvalósítása, ha valami negatív történik az általa lassan 20 éve vezetett jövő városában, akkor neki ahhoz semmi köze. Na de vegyük sorra csatangolnak a lovak, áram kiesés 48 órán keresztül, bordura business, legmagasabb parkolás és helyi adók, legalacsonyabb életszínvonal. Köszönjük Antal Árpád!

  • User
   Dátum: 2023. szeptember 1., 13:50
   ÉRTÉKELÉS: 17

   Egyetértek…annyit fűznék hozzá, hogy egy olyan országban ahol a teljesen ép ”bordurákat” kibarmolják és teszik az újat, ne sírjanak, hogy nincs pénze az államnak. Csodálom, hogy DNA-t nem érdekli a business.