Felhívás!

Új tanév, régi gondok

Új tanév, régi gondok Kovászna megye

Országszerte több ezer iskola működik tűzvédelmi és egészségügyi engedély nélkül – derült ki hétfőn a Mihai Fifor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter által összehívott videokonferencián. A megbeszélésre behívták az összes dekoncentrált intézmény vezetőjét, beleértve azokat is, akiknek semmi köze nincs a tanügyhöz.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: rengeteg javítanivaló van, de a többi megyéhez képest „kifejezetten jól állunk”. Kovászna megyében 390 épületben folyik valamilyen oktatási tevékenység, beleértve a tornatermeket és műhelyeket is. Ezek közül 43 épületre van érvényes tűzvédelmi engedély, 291 épületre nincs, de nem is kötelező, hogy legyen.

– Összesen 56 épületnek kellene hogy legyen és nincs tűzvédelmi engedélye, ami országos összehasonlításban kifejezetten jó arány. Több esetben csak egy menekülési tervet kell újracsinálni, de vannak olyan helyzetek, ahol az épület struktúráján kellene változtatni, mert nem elég szélesek a folyosók, vagy nincs megfelelő számú és elég széles kijárat. Itt persze lehet szidni az igazgatókat, de ők nem tudják megoldani a helyzetet. Ide pénz kell, sok pénz, amit – elvben – a helyi polgármesteri hivataloknak kellene biztosítaniuk – már ha van amiből. Szintén pénz kérdése, hogy gyúlhatatlan vegyülettel fújják be az iskolák fa tetőszerkezetét. Nem tudok olyan esetről, ahol a polgármester, vagy a helyi tanács rosszindulatán múlnának ezek a dolgok, egyszerűen nincs pénz erre. Ez nem jelenti azt, hogy ezek az épületek holnap ráomlanak a gyerekekre, vagy ki tudja, milyen súlyos tűzveszély forogna fenn, mindössze arról van szó, hogy a Colectiv tragédia után megszigorították a jogszabályokat, csak éppen pénzt nem mellékeltek, hogy azokat be is lehessen tartani – mondta főtanfelügyelő.

Hozzátette: olyan eset is van, például a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Óvodában, ahol még egy kijáratot kellene építeni, a pénz is megvan rá, de évek óta nem jelentkezik egyetlen kivitelező sem a meghirdetett licitre.

Egészségügyi engedély is „csak” tucatnyi faluban nincs. Vargyason, Mikóújfaluban és Felsőrákoson folyik a vezetékes víz az iskolában, csak az éppen ihatatlan. Felsőrákosra valószínűleg 2022-ig kiviszik a baróti vizet, de a másik két településen nem világos hogy lehetne megoldani a helyzetet, miután az egész faluban ihatatlana a vezetékes víz. Megoldás lenne, hogy a folyosóra nagyméretű ivóvíz palackokat helyezzenek el adagolóval, de hogy miként lehetne felügyelni a gyerekeket, hogy a vécében ne igyanak a csapból, azt nehéz elképzelni. Bölönben az új épület nincs véglegesen átadva, így nem lehet engedélyt kérni sem, de az megoldódik, mint ahogyan Zabolán is megvan a pénz a helyzet rendezésére, és Miklósváron is csak egy szűrőt kell beszerezni, ez is folyamatban van. Bodzavidéken három településen kell vécét építeni, van rá pénz, Előpatakon (Hetében és Erősdön) szintén van pénz, a megoldás csak idő kérdése – összegezte a főtanfelügyelő. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.