Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma rajtol a pótérettségi

Ma kezdődött meg a pótérettségi. Háromszéken a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában rendezték be az egyetlen vizsgáztató központot, ide várnak 471 vizsgázót – fejtette ki lapunk érdeklődésére Kiss Imre főtanfelügyelő.

A statisztikák szerint megyénkben – az előző évből elmaradottakat is beleszámítva – összesen 471 vizsgázó kellene, hogy megjelenjen az augusztus–szeptemberi pótérettségin.
Kiss Imre főtanfelügyelő lapunk kérdéseire elmondta, a legtöbb „elhasaló” diák továbbra is a szakközépiskolákból kerül ki.

– Tudjuk, hogy lehetőség van bejutni gyenge jegyekkel is a szakközépiskolákba, így nincs amiért utólag rácsodálkozni az érettségi eredményekre, hiszen 4 év alatt nem lehet csodákat elművelni. Persze egyénfüggő, a hozzáálláson sok múlik, de jelentős része a diákoknak megelégszik a 4 éves líceumi tudással, anélkül, hogy ezt érettségivel befejezné. Az ambíciósak tanulnak, van jövőképük… Nagyon nehéz a gyengébben teljesítő diákokat felemelni olyan szintre, hogy egyből át is menjenek az érettségin. Akadnak szép számban, akik több tantárgyból pótvizsgáznak, és több nekifutamodásból igyekeznek sikeresen vizsgázni – magyarázta.

Hirdetés
Hirdetés

Idén a legtöbben – közel négyszázan – román nyelv és irodalomból vizsgáznak. A statisztikákhoz képest minden évben akadnak pótvizsgára jogosultak, akik távol maradnak a „stressztől”: Kiss Imre szerint idén is minimum 10%-os távolmaradásra számítanak (olyan beiratkozókra, akik végül mégsem jönnek el).
Az írásbelikre augusztus 21–26. között, a szóbeli vizsgákra pedig augusztus 27. és szeptember 3. között kerül sor. Az előzetes eredményeket szeptember 3-án közlik, a végleges jegyeket pedig szeptember 7-én függesztik ki. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük