Felhívás!

Megalázó körülmények

Mint arról már beszámoltunk, a Közüzemek Rt. sepsiszentgyörgyi udvarán több alkalmazott gyűlt össze a szakszervezet vezetésével, és az ideiglenesen kinevezett vezérigazgatónak sorolták fel gondjaikat. Kiderült, hogy a tiltakozásba átcsapó gyűlést egy köztiszteletnek örvendő alkalmazott megfegyelmezése váltotta ki. A részletekről Sófalvi Éva, a májusban alakult Független IGO Szakszervezet alelnöke világosított fel.

A szakszervezeti alelnök elmondta, a pénteki gyűlés előtt egy tisztelettudó, nem iszákos, jó szakember kollegájukat alkoholszondáztatták, és miután egy jelentéktelen értéket mértek nála, elbíráló komisszió elé hívatták. Ez volt az utolsó csepp a pohárban a dolgozóknak, akik a szakszervezethez fordultak segítségért.

– Természetesen mi is elítéljük, ha valaki munka közben italozik! De az sem megoldás, hogy már reggel 7 órakor is alkoholszondáztatnak, és elenyésző értéknél is menesztéssel fenyegetnek. Mi van akkor, ha valaki barátokkal késő estig társalog, és alkoholt fogyaszt? Szerintem ilyenkor reggel a szonda nem mutathat nulla értéket. És a vállalatnál csupán ez elfogadott (a küszöbérték nélkül)! Kértük az igazgatót, hogy legyen egy minimális küszöbérték, és legalább egy figyelmeztetés ilyen esetekben. De a felháborodást nem csupán a szondáztatás váltotta ki, hanem az alacsony bérek. Jelen pillanatban is vannak olyan alkalmazottak, akik ugyanazért a munkáért, felelősségért más-más bért kapnak, a különbség pedig elérheti akár az ezer (!) lejt is. Ez nem tisztességes, a törvényességét pedig most ne boncolgassuk. Persze a munkaruhák (főképpen Kézdivásárhelyen), szolgálati járművek hiánya is aggasztó – hívta fel a figyelmet az idén májusban újraalakult, a 337 alkalmazottból 210 tagot számláló szakszervezet alelnöke.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szerintem engedjenek meg 1 lada sor fogyasztasat szemlyenkent, az lessz az igazi. Es ezt nevezik megalazo korulmenyeknek….probaljatok meg a magan szektort fiuk, akkor nezzetek meg mit jelent a munka. Jelenleg az alkohol fogyasztasa a prioritas nalatok. Nem csoda hogy ott tartunk ahol tartunk (tobbek kozott a viz minosege es szolgaltatasa). Aki reszt vett ezen az osszejovetelen, az osszeset kirugnam!!

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Helyes és kellő ez a kiigazítás…
  Az eredeti cikkből az olvasónak az az érzése lehetett,hogy a Közműveknél egy alkoholista munkaközösség van.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 21., 10:51
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kedves cikkiró, tisztelettel megkérdem,(immár másodszor, hisz az első hozzászólásomat nem jelenitették meg) mennyit fizetett az UDMR, hogy úgy irjanak a dolgokról ahogy ökemék szeretné? Ez az irás is bizonyitja hogy nem a nép érdekében vannak, hanem az UDMR *** nyalják, itt nem az a lényeg, hogy tiszta képet kapjon a lakosság, hanem inkább beállitják az alkalmazottakot alkoholistának, minthogy valamely UDMR-s úraság imázsának ártsanak.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 21., 19:04
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Kedves olvasó!
   Mint ahogy ön is olvashatta, a cikk a szakszervezeti alelnök elmondásán alapul, az Ő véleményének – és egyben a dolgozók, akiket képvisel álláspontjának – a lejegyzése.
   Nem értem a vádaskodását.
   Ha pedig tud valami konkrétat, kézzel foghatót, ami az „UDMR-s uraságok imázsának” – ahogy ön emlegeti – árthat, kérem, keressen nyugodt lelkiismerettel, mert újságíróként szívesen meghallgatom.
   Addig is maradok tisztelettel TT.

   • User
    Dátum: 2019. augusztus 22., 10:04
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Kedves Tinca Teddy,ha ön újságíróként meghallgatja a kommentelő hölgyet/urat,akkor megkérném szépen,hogy ami nem politikai dolog(gondolom) akkor kicsit hadd “nyomozzon” a Közüzemek Rt. portáján,és boncolgassák ügyesen nyílvánosan kicsit a számlázást is,és írja meg nyilvánosan,hogy a buta székely is megértse(én is!!!) Hogy kinek van vízórája,miért kell diferencö apö-t (Diferență apă) fizessen? Akkor minek a vízóra? Akkor miért nem vágják le a vízet onnan akinem fizet? Miért a rendszeres fizető fogyasztókat nyúzzák le? Be jártam a kézdii munkapontra,sajnos nem létezik egy ember aki megtudná magyarázni ezeket a dolgokat,hogy másfél év alatt mióta van szerződés ezzel a céggel,sajnos más cég nincs,hogy lehessen választani,250 lejt fizettem pluszba,mert azt számlázták ki. Mert a rendszer fel osztotta.

    • User
     Dátum: 2019. augusztus 23., 7:12
     ÉRTÉKELÉS: 3

     Kedves olvasó!

     Többször is cikkeztünk arról, hogy felelőtlen fogyasztók miatt egy egész tömbház szenved. Olyan esetről is beszámoltunk, amikor egyetlenegy személy 29 ezer(!) lejes adósságot halmozott fel: igaz, itt perek után az adós lakása végül árverésre került.
     De beszámoltunk már arról is, hogy egy egész tömbház vízszolgáltatás nélkül maradt, közcsapot szerelt a szolgáltató az épület elé, olyan körülmények között, hogy itt is akadtak naprakészen fizető polgárok.
     Az előttem beíró olvasónak igaza van, egyetlen szolgáltató sem mehet be kénye kedve szerint senki lakásába, a tartozásokat – hosszas – peres úton hajtják be. A jelenség csökkentésében nagy szerepe lenne a lakótársulásoknak is: igaz, a legtöbb esetben a nagy tartozások miatt éppen ez utóbbiak keresték fel panaszukkal lapunkat, azt kifogásolva, hogy a tartozást felhalmozó személyeket nem lehet jobb belátásra bírni, még akkor sem törlesztnek, ha késedelmi kamatokkal fenyegetik, terhelik őket.

     Tisztelettel TT

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A vízórát nem lehet a lakásban egyénenként levágni, mert aki nem fizet, az nem hülye, h beengedje magához a gospcom embereit. Valakinek a lakásába bemenni pedig erőszakkal nem lehet, tiltja az alkotmány, oda bírósági felhatalmazás kell, rendőri jelenlét stb. Tehát csak azt a vízórát tudják levágni, ami számukra elérhető. Ez teljesen a nomális. A lakók pedig hassanak oda, h a szomszéd is fizessen rendesen. Blokkban élni azt jelenti, hogy lakóközösségben élsz, a közösségi létnek pedig vannak előnyei, hátrányai, szabályai stb. Ha nem tetszik, lehet magánházba költözni.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 14:03
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Még igazat is adhatok önnek,vagyis elfogadom a reakcióját. Viszont a kijelentése arra,hogyha nem tetszik akkor lehet magán lakásba költözni. Ez nem válasz és nem is megoldás főleg egy lakóközösségben…ha ön annyira okos,mint amennyire reagált,akkor sajnálni tudom csak. Na de remélem,hogy sikerül kicsit megszellőztetni majd nagyobb médiában,mint a hírmondó ,a fenti problémát,mert csak nem engem érint egyedül MB hanem több ezer embert. Aki pontosan hasonló gondolkodásban szenvednek és hasonló elveket táplálnak magukban,hogy költözzön el…

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 24., 7:49
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Jó volna, ha pontosan leírná, hogyan ” hassanak oda a lakók” , hogy a szomszéd fizessen. Verje meg, vagy mit csináljon ? Azért fizetünk a lakóbizotsagoknál több embert, hogy időben megtegyék a megfelelő jogi lépéseket az adósságot felhalmozó lakó ellen. Szerintem teljesen törvénytelen a kollektív büntetés, bárhogy magyarázzák. Amúgy az ezt szabályozó törvény egy pancsermunka.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 24., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Többféle módszer létezik a lakótársak “meggyőzésére”, de ezek közül ki-ki a vérmérséklete szerint választ. 🙂 A lényeg: sem a gospcomos, sem a gázas, sem a villanyos nem mehet be senki lakásába a tulajdonos engedélye nélkül. Pont. Pl. lehet kérvényezni (ha a lakók több, mint fele aláírja), hogy mindenki vízóráját vigyék ki a lépcsőházba az ajtó elé. Ez viszont sok falleveréssel jár, nagy felfordulás, csúnyán is nézne ki… Tehát csak ildomosabb rábeszélni a szomszédot, hogy fizessen rendesen.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 24., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ha van lakobizottsag, ott viszonylag gyorsan lehet intézkedni. Bepereli a lakost, aki nem fizet, s ha akkor sem fizet, elveszik a lakasat, kiteszik az utcara, vegrehajtoval. Mire var a lakobizottsag elnoke??? A bajok ott kezdodnek, ahol nincs lakobizottsag…