Felhívás!

A cenzúra visszatért

Néhány hónappal ezelőtt a Facebook elkezdte cenzúrázni a véleményeket. Nem tudom, ki dönti el, hogy melyik vélemény mehet, és melyik nem, az biztos, hogy ezt az Alkotmány megsértésével teszi. Ez kimondja ugyanis már a 29. szakaszának 1. cikkelyében, ahol a lelkiismereti szabadságról beszél, hogy „(1.) A gondolatok, a vélemények, akárcsak a vallásos hitek szabadsága semmilyen formában sem korlátozható. Senki sem kényszeríthető valamely vélemény elfogadására vagy, a meggyőződésével ellenkező vallásos hithez való csatlakozásra.” A 30. szakasz első két cikkelye csak megerősíti ezt, hiszen a kifejezés szabadságáról beszélve azt mondja: „(1.) A gondolatok, a vélemények vagy a hitvallások és bármiféle alkotások élő szóval, írással, képekkel, hangokkal vagy más tömegkommunikációs eszközzel való kifejezésének a szabadsága sérthetetlen. (2.) Tilos bármilyen cenzúra alkalmazása.” Errefel kitiltanak valakiknek nem tetsző szövegeket, gondolatokat, írásokat. Persze, tudom azt, hogy semmi nem használható fel gyűlöletkeltésre, nem sértheti a személy méltóságát, becsületét, magánéletét és a jogot a saját arculata hű tükrözésére, de meglepetés, nem ezeket ellenőrzik és tiltják le önkényesen. Pedig tele van ilyennel a Facebook.

Nem csodálkozom azon, hogy megcsömörölve a Facebookba beöntött szennytől és az önkényes cenzúrázástól, mind többen – írók, újságírók, más értelmiségiek – hagyják ott a közösségi hálózatot. Pedig ezen változtatni lehet, egyszerűen csak az Alkotmány előírásait kellene betartani. De ebben az országban sem az államelnök, sem a pártok vezérei, sem pedig a politikusok nem tartják be a legfőbb jogszabályt. Azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkozik. Ha néha erről vitatkoznak ugyan, hamar elfelejtik, hogy hány cikkelyét nem tartják és tartották be. A köznép csak őket utánozza. Persze, sokszor alpáribb hangon. Arról nem beszélve, hogy gyakran fasiszta vagy kommunista szövegeket, jelzőket melegítenek fel.

Kétségtelen, hogy akinek a fentiek nem tetszenek, az vagy nem olvassa el, vagy kitiltja az illetőt az oldaláról. De a cenzúra ellen nem lehet tenni szinte semmit, hiszen ebbe a „könyvbe” sem lehet „visszaragasztani” valakinek a leírt gondolatait…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 13:09
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Hát a FB-on számon kérni a román alkotmányt… Nem részletezte, hogy mit cenzúráztak és hol. A FB az tág fogalom. Lehet az oldal tulajdonosa törölt valamit. Lehet egy csoport moderátora. Ezen kívül pedig sok helyen, most már meg nem mondanám, hogy Romániában is vagy nem, érvényes, hogy az oldal tulajdonosa, adminisztrátora felel a közzétett hozzászólások tartalmáért. Ha én valami törvénybe ütközőt írok, akkor érthető, ha kimoderálják.
  Ettől még a véleményszabadság nem feltétlenül sérül, és ezt ön is kell tudja. Mert a véleményét elmondhatja a SAJÁT oldalán, az utcán, a sajtóban (amennyiben közzéteszik, de ott se kényszeríthet egy újságot, hogy közzétegyék a véleményét, az alkotmányra hivatkozva), stb.
  Mindezt Ön is kéne tudja, ha nem, akkor sajnos jobb, ha utánanéz mind a törvényeknek és mind a közösségi oldalak, blogok, stb. mükődésének és a rájuk vonatkozó szabályoknak.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 20:41
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Akkor magyarázza már meg ,mi a szabad vélemény?Hohy cenzúrázzák ,hogy véleménye van egy kettős gyilkosságot elkövetőről?Talán dícsérő szavakat kellene rebesgetni meg pezsgőt bontani?

   • User
    Dátum: 2019. augusztus 22., 23:19
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Az, hogy amennyiben a véleményem nem gyűlöletkeltő – ennek meghatározasaban természetesen óvatos kell lenni – nyíltan elmondhatom anélkül, hogy ezért az állam megbuntethetne. De nem azt jelenti, hogy ha én indítok egy saját weboldalt, akkor ott bárki bármit kommentálhat. Jogod van saját oldalt indítani, leirni ott a véleményed. Ez kb olyan, hogy ha bejossz a házamba, akkor tartsd tiszteletbe az én szabalyaimat, meg ha nem is értesz teljesen egyet velük.
    Bizonyos esetekben van válaszra való jog, de kétlem, hogy ez a nem sajtotermekkent működő oldalakra érvényes lenne és csak akkor működik, ha konkrétan rólad /cegedrol stb. Volt szó az eredeti cikkben.