Hirdetés
Hirdetés

Tragédia az erdőben

Tragédia az erdőben Kovászna megye

Tragédiával rajtolt a 2021-es év: a háromszéki munkaügyi felügyelőség illetékesei azt vizsgálják, hogy munkabalesetnek minősül-e a Gelence környékén lévő erdőben történt halálos baleset.

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta, január 14-én történt a halálos baleset, amely kivizsgálása jelenleg is zajlik.

Hirdetés
Hirdetés

– Egy 45 éves férfi fát vágott ki, az kidőlt, ám egy vaskos ág fennakad. Az áldozat éppen a fennakadt ág alatt ment át, amikor rázuhant. Ez fakitermelésnél egy tipikus, elterjedt baleseti forma. Vizsgáljuk, hogy munkabalesetnek minősül-e – fejtette ki.

Kiderült, hogy tavaly 5 alkalommal indult kivizsgálás hasonló ügyben, ám ebből csupán 2 tragédia bizonyult munkabalesetnek. Ennek tükrében a szakember hangsúlyozta, oda kell figyelni, és alkalmazás nélkül, feketén nem szabad dolgozni, munkát vállalni. A törvényesen alkalmazott személyeknél, tragédia esetén az áldozat gyermekei nyugdíjban, és hasonló előnyökben részesülnek, ám ezektől elesnek a feketén munkálkodók utódai.

Megtudtuk, Háromszéken a munkabalesetek többsége leginkább hóesés után történik: ennek az az egyik magyarázata, hogy a munkások a havazót követő napokon is rutinosan dolgoznak, ám nem alkalmazkodtak a téli, csúszós körülményekhez.

Összegzésképpen Ördög rávilágított a rendszeres kiképzés fontosságára, hangsúlyozva, hogy az ismétlés nem árthat, hiszen a rutinossá vált munka során hajlamosak vagyunk mellőzni egyes óvintézkedéseket, már nem figyelünk annyira a megelőzésre.

Tavaly összesen 2 halálesetet nyilvánítottak munkabalesetnek az ellenőrök: egyik erdőkitermelés, a másik fafeldolgozás során történt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások