Felhívás!

Több új utca kap ma nevet

Több új utca kap ma nevet Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy tanácsának mai ülésén több eddig nevenincs utca, illetve egyéb intézmény, tér nevének elfogadtatása szerepel a napirenden, várhatóan ennek nem lesz akadálya.

Az elnevezéseket a helyi önkormányzat illetékes bizottsága javasolja, és a prefektúra mellett működő, Kovászna megyei névadó bizottság hagyja jóvá – vagy nem.

Ha a helyi tanácsosok jóváhagyják, nincs akadálya annak, hogy az eddig Sepsi Arénaként ismert létesítmény ezután hivatalosan is viselje ezt a nevet, az uszoda pedig a Román Vilmosét, valamint hogy a Lázár Mihály és a Széna utca kereszteződésében levő tér Zelenák József evangélikus esperes javaslatára Lutherről legyen elnevezve. A kis tér címére csak az evangélikus templom lesz bejegyezve, az ott lakók címe változatlan marad. A kilyéni közösség kérésére az ottani elemi iskola Mánya Béla nevét veszi fel.

A Fortuna park új tömbházai előtti sétány a Fortuna nevet kapja, a Forrás utca délkeleti végén levő utca pedig Imreh Istvánét. A Temető utcai kis park (a katolikus temető és a Park szálló között) Újvárossy József kert néven fog szerepelni a várostérképen, a Borvíz utcával párhuzamosan futó utcát ezután a Víztartály utcaként ( Rezervorului) emlegethetjük, a Cigaretta és a Patak utca között pedig Görbe utca (Strâmba) néven regisztrálják az illető útszakaszt. A Farm utcára merőlegesen futó utca a Körtefa (Părului) nevet kapja.

Nem fogadta el a prefektúra mellett működő, Ioan Lăcătusu által elnökölt bizottság a Székely szabadság tere elnevezést, amelyet a Turul tér kapott volna. Indoklásuk értelmében van már a városnak egy Szabadság tere, az új név pedig egy több etnikumú városban diszkriminálná a többi közösséget, vagyis Roma vagy Román szabadság tereket is kellene létesíteni. Meglepő módon azt sem hagyták jóvá, hogy Gelu Păteanuról nevezzék el a Sombori Salamon Sándor és a Román hadsereg útja közötti utcát, mert az illető „nem tett semmi érdemlegeset, amivel kiérdemelte volna, hogy utcát nevezzenek el róla. Gelu Păteanut a magyar írók és költők közössége pedig irodalmunk barátjaként, kiváló fordítóként, a két nemzet közötti hídépítőként ismeri, többek között Mikes Kelemen Törökországi leveleit is átültette román nyelvre.

A mai tanácsülés napirendjén szerepel az Oltmező utca rendezési tervének elfogadása is, ezt követően pedig várhatóan megadják a bontási, illetve építési engedélyt a volt Multitrans telephelyre nagyáruház-komplexumot tervező befektetési alapnak is. Tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester kifejtette, bár a kis üzletek, helyi kereskedők pártján áll, kénytelen ideengedni a multikat, ha a szentgyörgyiek sokasága most is arra szánja az idejét, hogy Brassóba bemenve ott költse el a pénzét. Jobb, ha abból a város költségvetése is részesül, valamint helyi munkahelyek is létesülnek – vélte –, a kisvállalkozásokat pedig továbbra is segítik a de minimis támogatásokkal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 31., 17:58
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Víztartály utca! Kész röhej, nem lehet megkérdezni valakit, hogy mi a neve annak a környéknek? Legyen akár bikás-dűlő, vagy tehenész- lejtő, bárány-oldal, akármi, de ne ilyen rezervorului baromság! Töketlen banda!

 • User
  Dátum: 2019. május 31., 23:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az utcák elnevezése egy meddő vetélkedés, a városatyák mindenhol azt gondolják, hogy szellemességük bizonyítékát terjesztik, közben elég sokszor szegénységi okmányuk lesz abból. Mindenképp közérthető utalást kellene találniuk.