Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 3 millió lejes támogatás sport-, kulturális és ifjúsági programokra

Több mint 3 millió lejes támogatás sport-, kulturális és ifjúsági programokra Kovászna megye

Idén rekordszámú, 592 pályázat – 22%-kal több, mint tavaly – érkezett Kovászna Megye Tanácsához a civil szervezetektől és egyházaktól. A nyertesek listáját a csütörtöki tanácsülésen szavazta meg megyetanács.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna Megye Tanácsa februárban hirdette meg a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló kiírását. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kapott a táboroztatás.

Évről évre több igénylés érkezik. Idén összesen 592 projektet nyújtottak be, ez 22 százalékkal több, mint a tavalyi évben. A legnagyobb növekedés, 56 százalék a sporttevékenységek terén érzékelhető, valamint 29,6 százalékkal több pályázat érkezett a szabadidős programokra is” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ifjúsági szervezetektől 46 pályázat érkezett, 58 projektet nyújtottak be sporttevékenységek támogatására, 175-öt szabadidős programokra, 158-at kulturális programokra, míg az egyházaktól 155 támogatási kérés érkezett.
Kovászna Megye Tanácsa 2023-ban 3,15 millió lejes pályázati keretet hagyott jóvá, ebből 2 milliót egyházaknak szántak, 400-400 ezer lejt kulturális és szabadidős programokra, 200 ezer lejt sport és 150 ezer lejt ifjúsági tevékenységek támogatására fordítanak. A nyertes pályázatok listája elérhető a megyei tanács honlapján.

Idén 58 pályázatot nyújtottak be sporttevékenységek támogatására Fotó: Kocsis B. János

A pályázatok elbírálása mellett fontos egészségügyi beruházásokról, a szociális rendszer digitalizálását célzó pályázatról, hegyi menedékről és kilátó építéséről is döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa.

Bővítik a járóbetegrendelő épületét

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését 8,08 millió lejjel növelték, ebből 7,5 millió lej az egészségügyi minisztériumtól érkezett, hogy folytatni tudják a kórház régi épületének modernizálását és bővítését.
Ugyanakkor újabb, a megyei kórházat érintő, fontos munkálat elindításához tett meg fontos lépéseket Kovászna Megye Tanácsa. „Elfogadtuk a járóbeteg-rendelő bővítésének költségvetését és műszaki-gazdasági mutatóit. Az a célunk, hogy minőségi ugrást hajtsunk végre az egészségügyi ellátásban. Ennek egyik eszköze, hogy a poliklinikán működő neurológiai rendelőket az új szárnyba költöztessük, valamint létrehozzunk egy stroke és mágneses rezonancia vizsgálati központot. Jelenleg a járóbetegek számára nehézkes a mágneses rezonancia képalkotó laboratórium elérése, ezért nincs is maximálisan kihasználva az eszközpark. Ugyanakkor a Neurológiai Osztály rendelőit naponta sokan keresik fel, ami miatt túlzsúfoltak még a várótermek is. A beruházás lehetővé teszi a műtőblokkok bővítését is” – sorolta a tanácselnök a beruházás elemeit.
A tanácsülésen ugyanakkor jóváhagyták azt is, hogy átadják a beruházás helyszínét az Országos Befektetési Társaságnak, ugyanis a munkálatokat a fejlesztési minisztérium finanszírozza. A beruházás értéke 39 millió lej, ebből 38,8 milliót biztosít a szaktárca.

A megyei kórház költségvetését 8,08 millió lejjel növelték, hogy folytatni lehessen a régi épület modernizálását és bővítését

Kilátó és hegyi menedék a Bodoki-hegységben

Haladnak a Bodoki-hegységben kilátó és hegyi menedék építésének előkészítésével. A csütörtöki tanácsülésen meghatározták a tervezési tárgykört.
„A most tervezés alatt levő kilátó és hegyi menedéket ugyanakkor természetfotósok lesként is használhatják. A helyszín mintegy 1000 méteren található, közel a Bodoki-tetőhöz, ahol több turistaösvény is összefut, innen szépen látható a Kárpát-kanyar vonulata és a Brassói medence is” – ismertette Tamás Sándor. Kovászna megyében eddig hét menedékhelyet épített a Hegyimentő Közszolgálat.

Újabb uniós pályázatban vesz részt a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Az országos projekt célja integrált informatikai rendszer létrehozása a szociális ellátás terén.
Többek között elektronikus szociális platformot alakítanak ki, létrehozzák a szociális szolgáltatásokban részesülők országos elektronikus nyilvántartását, hozzáférési lehetőséget nyújtanak a szociális ellátásban részvevők számára, optimalizálják a különböző dokumentumok és a szociális segélyekre vonatkozó kérelmek feldolgozását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. április 9., 16:27
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Magyarorszagon kezdik felismerni egyes politikusok, hogy tul sok penzt ontottek bele a kulturaba. Nalunk meg kesore lesz a raeszmeles, mert le vagyunk maradva folyton.
    A korhaz lehet csilivili, de aki jart mar ott akar kotozesre is az tudja, hogy perfuzion kivul mast nemigen csinalnak miutan fajdalmak kozt varsz reggeltol estig mire bejuthatsz tulozas nelkul. Lift sincsen ahol kene, torott labbal a gipszelobe lepcsokon kell lemenni. Szakembereik vannak tudas nelkul, ugy beszelnek mint a kapcaval az emberrel…