Hirdetés
Hirdetés

Megbénították a forgalmat a traktorokkal tiltakozók

Megbénították a forgalmat a traktorokkal tiltakozók Kovászna megye

Mint azt már beharangoztuk, a három nagy romániai mezőgazdasági szervezetet tömörítő Mezőgazdaságért és Együttműködésért Szövetség (Alianța pentru Agricultură și Cooperare) ma, április 7-én 10 és 15 óra között országszerte tiltakozó akciókat rendezett. Az Alsócsernátonban gyülekező Kovászna megyei mezőgazdászok több tucat traktorral vonultak tüntetőleg Kézdivásárhely irányába, ideig-óráig megbénítva az autós forgalmat az útvonalon. 

Hirdetés
Hirdetés

A nagypénteken figyelemfelkeltő céllal szervezett tiltakozó megmozdulást a Románia Országos Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Kapcsolódó Szolgáltatóinak Szövetsége (PRO AGRO), a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR), a növényszektorban tevékenykedő szövetkezeteket tömörítő szervezet (UNCSV) és a Román Kukoricatermesztők Szövetsége (APPR) közötti együttműködési megállapodás értelmében létrejött szövetség bonyolította le.

Mint ismert az ukrán háború miatt az Európai Unió megengedte, hogy az ukrán gabona vámmentesen jöhessen be az unióba. Romániában, de több határos országban is a feldolgozók ezt az olcsó gabonát vásárolták fel. Emiatt a hazai gazdák termése a tárolókban maradt, és félő, hogy az idei termésig sem fogják tudni megfelelő áron értékesíteni azt. Az uniós némi árkompenzációt biztosított a gazdáknak, de az nagyon kevés. Ez a probléma nemcsak Romániát, hanem Magyarországot, Bulgáriát, Szlovákiát és Lengyelországot is érinti, ezen országok kormányfői közös levelet küldtek az uniós elöljáróknak, kérve, hogy emeljék meg az árkompenzációt, és tegyék lehetővé, hogy az országok védjék meg gazdáikat, gabonájukat az ukrán gabonadömpinggel szemben.

Benedic Apor, az UNCSV-hez tartozó Feketeügy Mezőgazdasági Szövetkezet adminisztrátora a tüntetést megelőzően azt nyilatkozta, országszerte, Aradtól Szucsáváig, Iași-tól Konstancáig kivonulnak a mezőgazdászok tiltakozni, és ebből a székelyek sem szeretnének kimaradni, hiszen őket is ugyanolyan hátrányosan érinti az uniós rendelkezés. 

„A tavaly óta tartó, Ukrajnával való szolidaritás túllépte határait olyan értelemben, hogy a mezőgazdasági termékek bármiféle ellenőrzés nélkül áramlanak be az országba, elárasztva a romániai piacot: egyrészt nem tudni, honnan származó, milyen körülmények között megtermelt étek kerül a fogyasztó asztalára. Másrészt az unióban komoly megszorítások vannak érvényben irányunkba a növényvédő vegyszerek és a műtrágya tekintetében, így mi, a hazai termelők kismillió előírást betartva megfelelően kell termesztenünk a kultúrnövényeket, amelyeket ár alatt kényszerülünk értékesíteni, emiatt nagyok a veszteségeink” – érvelt.  

A pénteki tiltakozó megmozduláson olyan száz körüli traktor vett részt. A tiltakozó molinókkal “feldíszített” munkagépek már 11 órától gyülekeztek Alsócsernátonban, majd 13 órakor rendőri kisérettel vonultak Kézdivásárhely irányba a 11-es jelzésű országúton az első körforgalomig, ahonnan a csernátoni, illetve alsóháromszéki résztvevők visszafordultak, a többiek meg hazavonultak.  Az említett útszakaszon a forgalom ideig-óráig megbénult, de nem történt rendbontás.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 8., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szegyen hogy tuntetni jarnak pont azok akiknek a legdragabb tobb szazer eurot er csak a traktoruk mellyel felvonultak otthon meg a tobbi gep meg tobbe kerult. Mindezt az Unyio adta nekik ingyen mert jo sok foldet tudtak Cseu megszunese utan osszelopkodni amit nem szegyeltek. Latjuk nap mint nap hogy fenyuzoen elnek pickupokkal jarnak tele vannak suskaval annyit ad mindenre az Unyio nekuk.
  A valoban szegeny gazdalkodok meg otthon maradtak mint maskor is mert nekik nem volt mivel felvonulni meg unnep is de a gazdagoknak semmi sem Szent meg az unnep sem. A dusgazdag farmerek ellen a szegeny gazdalkodok vonulnanak fel eloszor es utana az alacsony arak miatt.
  Egy felvonulot sem lehetett latni 4-5 evnel regebbi traktorral rozsdas csotrogany meg egy sem vonult fel.
  Adot jo sok tobbletadot kene inkabb ezekre kisozni !!!!!!

   • User
    Dátum: 2023. április 10., 11:06
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Mit dolgoztak azért a több 100000 eurós traktorért? Mennyit dolgoztak maga szerint? Kapták vissza nem térítendő támogatással az uniótól, mert a felmenőik a rendszerváltás után magukra tudták iratni a más földjeit, ami miatt sokunknak már nem volt miből visszaigényelni, mert miattuk nem jutott.

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 12:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ukrajnabol eddig is hoztak be mindig is gabonat nehogy erre fogjak mar ha egy kicsi logikaja van az embernek rajon erre.
  A helyi nagygazdak miatt nem tudjak a kicsiben eloallitok eladni a termeseiket mert itthon a nagyban gazdalkodok kapnak ingyen Unyios penzeket csak ezek tudnak draga gepeket venni es ingyen motorinyapenzeket elpuffogtatni a foldek megdolgozasara de meg a hobbiterepjarojaikat is ebbol tankoljak.
  A helyi termelok meg semmi Unyiost penzt nem osztnak oszt ok vannak a legnagyobb csendben megis.
  A nagygazdakat annyira hozzaszoktattak az ingyen penzekhez hogy elkezdtek kovetelozni mint az elkenyeztetett kisgyerek. Utobbinak ha jo neveloi vannak akkor a toporzekolasra a Shallerek kiosztasaval teszik rendbe hogy mihez tartsa magat. Itt is azt kene kapjak erre hogy a sok teruletmagnast helyre tegye itthon!!

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ukrajna lassan eladta a lelkét is az Usa nak!
  Ro mánia liheg az usa&ukrajna seggébe hol 1puszira, hol nyalásra készen! Ez 1 új világrend, sajnos!!!
  A felvonult traktorokat miből vették?! Az állami támogatásokból!!! Úgy, h kuss! 3 belarus volt amit magyar állami támogatással vettek, a többi a román állam/ a nép pénzén sikeredett!!!!
  Vagyonkivizsgálást az egész újgazdagnál!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 15:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hoztak be ukrán gabonát az unióba, vámmentesen?… Téved tisztelt uram. Most viszont behozzák nekünk a Monsanto-s génmódosított gabonákat, olyan vegyszerekkel kezelve amit az EU 10-20 éve nem használ. Aki pedig a csotrogány traktorkákat keresi, gondolom a max. 1-2 hektáros gazdákat keresi. Az a világ már lejárt, most kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban. Nem úgy van mint régen, hogy “ősszel hozták a csángókat pityókát szedni”.

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 17:12
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez a baj nalatok, hogy igy eszitek egymast. Ha gazdag es szegeny osszefogna es a szegeny is kimenne az okorszekerevel vagy a lovaival az irigykedes helyett, akkor lehetne elerni valamit. Es meg valami, es ez nemcsak a gazdagoknak es a szegennyeknek szol, hanem Romania osszes allampolgaranak :- Emberek , ti osszetevesztitek a tiltakozast a felvonulassal . Egy ilyen megmozdulason , nem felvonulni kell, hanem vehemensen tiltakozni es az osszes utat elzarni, mert maskepp fol sem veszik a felvonulast ! Felvonulni marcius 15-en kell ! Menjetek el legalabb egy 1 eves kikepzesre Franciaorszagba ,hogy az ott elo foldmuvesek es a francia allampolgarok tanitsanak meg benneteket arra, hogy mi is az a szolidaritas es osszefogas, es hogy hogyan kell egy tiltakozo mozgalmat megszervezni es vegbevinni . Ha majd megtanultok francia modon tiltakozni, ahol szegeny es gazdag, nyugdijas es diak kozosen osszefog a nepjolet erdekeben, akkor majd sikerul elernetek valami valtozast. Mindaddig csak rohogtetitek magatokat az egesz Europa elott !

 • User
  Dátum: 2023. április 8., 22:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az a helyzet míg Ausztriába 2 kg !!! Pityókát el adnak 1.50 euróért addig ne járjon egynek se a szája. Eu-s árakat akar a sok paraszt,320 eurós minimál bérért… Na álljon meg a menet. Ha az EU nem támogatná egyiket sem akkor mindegyik otthon ült volna és készült volna ügyesen az üzemanyag spórolással. Alacsony árak? Vigyetek ganyét a parlament elé és locsolják be őket ott ahol kapják. Kézdi – Csernáton útszakaszon? Nekem is menne, még talicskával is.
  Míg nagymellűsködnek,addig itt változás nem lesz. Ezzel maradnak, üzemanyag puffogtatás, némi “kárpótlás” az állam (EU) részéről, aztán ügyesen fel emelik az árakat a kapuk előtt is ,és mindenki büszke lesz,hogy “megcsináltuk” . Nagy paci kaka az egész színjáték. Ezelőtt is vették az ukrán anyagot S ezentúl is fogják. Itt nem a paraszt dönt,hanem a nagyok a bársony székekben. És míg a töketlen polgármesterek vannak a székben,addig változás nuku pityókások…. Mert ti es mindenkit le fizettek,ahol tudtok. Úgyhogy nem kell az ingyen reklám se a színjáték. Az egyszerű ember miattatok késett munka szempontjából mindenhonnan, ország szerte. Sok süket

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 7:38
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Szegenyek,az ingyen traktorok,gepek tamogatasok azok kellenek,a konkurencia az mar nem tetszik. Miert nem az anyjuk portajan vonulgatnak,miert akadajozzak a forgalmat?

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ilyen gazdagok sose voltak eddig mint most. Azt kepzelik hogy a pityoka magat ulteti el ha ilyen felvonulasokat tartanak. Meg nagyobb szubvenycijot akarnak de ha megkapnak akkor is sirnanak a piaci ar alatt semmit sem adnanak ugy sem. Nekik az idojaras sem szokott sosem jo lenni arra is mindig kapjak a lovet kemenyen. Amikor meg csopsz pityokabol kaptak hektaronkent a tizenannyiezer eurot akkor is csak a nagyjat szedtek fel a kozepeset meg az aprot a foldon hagytak. Gyalazatosok mas ehezik ezek meg a fold tetejere kipergetve otthagytak masnak felszedni nem engedtek igy tonkrement.

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 11:33
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Igy van az asszonyok is kemenyen kivettek a reszuket a gazdalkodasbol. A mostaniak kozul meg egy sem dolgozik egyet sem latni nemhogy kapat ragadjon a kezebe. A mostani “gazdasszonyok” 3 centis mukormokkel csak shoppingolni jarnak egesz nap vagy az neten lognak naponta uj cipot ruhat rendelve futarral.
  Pozerkodnak az uj traktorokkal amelyek ara egyenkent egy varosi nagy kertes haz araval veteszenek es konditermekbe jarnak hogy olyanok maradhassanak mint egy barbybaba. A regi asszonyok bizony meg kenyeret is bevetettek a kemencebe de a mostaniakra a sor-virslit nem biznam hogy asztalra talaljak.

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Jaja manapság egy gazdálkodó felesége sem dolgozik, nemhogy a részét venné ki a munkából, főleg a fiatalabb mai korosztályból. Reggel felhúzzák a cicanadrágot és a műkörmös után mennek a vendéglőbe és a boltokba mutogatni magukat, mindenkinek sírnak hogy nekik milyen rossz. Cseléd munkásokat vesznek fel, akiket hajtanak napestig aprópénzért, paraszkodnak velük. Aztán sírnak mindig, hogy nem kapnak munkaerőt. De annyira gépesítve vannak egyesek, hogy kevés fizikai erő vagy egyáltalán nem szükséges manapság, csak gépet tudjon a munkás kezelni, az is egyszerű, még egy 12 éves is tudja kezelni.
  Más becsületes ember meg arra a minimálbérre napestig rá kell dolgozzon.

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 13:32
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak te valószínűleg te nem itt élsz és nem láthatod hogy mi folyik végbe gazdag és szegény gazdálkodók között. A gazdagok kibérelik a szegények elől a földeket magasabb áron, hogy a szegényebb gazdálkodók kénytelenek legyenek abbahagyni tevékenységüket. Majd a gazdagok egy két év múlva a földek bérléséért cserébe aprópénzt vetnek a tulajnak utána végig, kihasználva mindenkit becsapnak.
  Napjainkban még a nagygazdálkodók is lenézik az ökrös szekeres gazdálkodókat, de utóbbiak már rég eltünedeztek.
  Aki kicsiben gazdálkodik az most is meghúzta otthon magát, beosztja ami van, nem volt még egy olcsó rozsdás traktora sem nagyképűsködve felvonulni mutogatni. Errefel a legharsányabbak, legelégedetlenebbek mégis a kemény támogatásokat leakasztó nagygazdák.
  Ha összefognának a szegényebb gazdálkodókkal a nagyurak legalább megtanulnának dolgozni, hogy megtanulhassák beérni ami kicsi van, hogy milyen is az élet másnak mindenféle támogatások nélkül.
  Aki nem kap támogatást az otthon ült egy sem vonult fel, aki vaskos összegeket kap na az mind kint villogtatott gazdatársai előtt, hogy neki milyen gépe van. Aki napi szinten nincs gépesítve az korán reggeltől késő estig keményen dolgozik, nincs ideje parádézni.
  Meg kell nézni, úgy elgazdagodtak már a támogatásokból, hogy a család minden tagjának van már 3-4 új autója, terepjárók meg sorolhatnám.

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 13:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  csak annyi volt régebb a különbség, hogy volt rá egy kevés vám, de azt kompenzálták a termény árával, de régebb is hoztak be onnan. csak egyesek nem képesek felfogni, hogy az 1+4 is annyi, mint a 2+3. annyit hozzátennék még, hogy nálunk is pont olyan génkezelt Monsantos minden termés, csak Európában a Monsantot felvásárolta a Bayer, ez az egybites gondolkozású embereket teljesen megnyugtatja, hogy az már nem az.

 • User
  Dátum: 2023. április 10., 13:44
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ez nem irigység,irigyli személy szerint a bánat. És nem ő dolgozik meg azért a traktorért hanem az embere. Ezek a pénzt számolják és a pályázatokat meg írassák cégekkel. Stb stb stb. De nem is erről van szó,hanem a bangó gondolkodás móddal. Fentebb le van írva,mi a felvonulás és mi a tüntetés…na ezek csak fel vonultak,hogy kinek nagyobb a … Traktorja…

  • User
   Dátum: 2023. április 11., 16:25
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Még annyit hozzáfüznék hogy azt a bizonyos támogatást amit az “zunyiótól” kapnak tulajdonképpen mi adjuk az adónkból és a bizonyos “taxákból”.Nem mondom hogy nem dolgoznak de az orrukat nem lehet felérni egy “xaros” karóval,és azokat akik őket eltartják mélységesen lenézik.Annyira szeretik a mezőgazdaságot hogy ha nem volna az a bizonyos támogatás kilencven százalékuk azonnal abbahagyna mindent!!Szégyenljétek magatokat!Akinek nem inge ne vegye magára!

 • User
  Dátum: 2023. április 12., 18:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az osszes negativ kommentelo megerdemli hogy ellegesse a sok mocskot amit behoznak Ukrajnabol, egyetek a mocskot csak ne sirjatok amikor szeretteitek 40-50 evesen a sirba kerulnek, az Unioban nagyon sok rakkelto vegyszert betiltottak de ugyanaz a vegyszer hasznalhato Ukrajnaban, tovabba le lehet vonni a kovetkeztetest!!!

  • User
   Dátum: 2023. április 19., 9:23
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Te es ugyanazt a mocskot eszed,csak más csomagolásban. Mivel különb a mai világban a piszok és a mocsok? Járj utána, beszélgess emberekkel,mert az EU területén is vannak csomagoló helységek,ahol csak a címkét és a csomagolást cserélik a gépben,és ugyanaz a termék megy tovább. Ki az a hülye aki cserélné is ki a terméket,mikor még több hülye úgyis megveszi? Ha valaki csomagolt vagy dolgozott ilyen helyen az tudja,hogy mi megy végbe a kulisszák mögött… Szomorú helyzet elé nézünk emberek. Szürke jövő közeledik…

 • User
  Dátum: 2023. április 12., 22:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  dolgoztam en is tobb nagyfarmon is, de mind egyformak. 1500 lejert alkalmazas nelkul koran reggeltol keso estig hajtottak, szezonban meg ejjel is kellett dolgozni

  • User
   Dátum: 2023. április 13., 16:33
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Akkortájt azért nem 5Lej körül volt 1 €!(gondolom)Aki most 1500 lejért dolgozik 1 hónapot az meg is érdemli50 lej/ nap…
   A kutya sem ugat ennyiért! Talán volt mellé szállás meg étkezés is.Modtanában napi 100 lejt kernek a pityókaszedők 1 napra(napszám
   nem 8 óra!)meg.kávés reggeli,ebéd talán vacsora is…

 • User
  Dátum: 2023. április 13., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Igaza van!De egyeseket nem érdekli mit esznek,isznak…amig fiatalok,dolgozzák ki magukat ,aztán jönnek a bajok…gyomor,epe,
  máj stb.Kidolgoztad magadat ,mehetsz a hosszú útadra.A disznó sem tudja mitől hízik,aztán a vége csak eljön…ezért a jelmondatuk az,hogy “éljünk keveset ,de éljünk jól!”Na jól lehet élni mindenféle adalékos E-s meg műhusokkal,műlevekkel,
  génmodosított anyagokkal,most már dúsított tücsökcombokkal meg sáskabélben töltótt kolbásszal.

 • User
  Dátum: 2023. április 14., 7:06
  ÉRTÉKELÉS: 7

  On elhiszi azt,hogy nem genkezelt magokkal ,tapokkal dolgoznak a gazdak? Ugyanugy megeszuk a toluk vasarolt husban,termenyben a E es egyebb vegyszereket!

  • User
   Dátum: 2023. április 16., 12:40
   ÉRTÉKELÉS: 3

   A mennyiség meg a szer amivel permeteznek meg a talajt,javítják” nem számit?Vannak betiltott vegyszerek az EU -ban ,de Ukrajnában vígan használják..állitólag még aDDT-ét is,ha tudja mi az.Ami a mennyiséget illeti…van egy vicc
   …ez milyen szalámi,miből készült?-Hát vegyes húsból…fele veréb,fele marha.
   Egy marha és egy veréb.Na így van a szerekkel is.És nem csak a gabonával van gond,hanem a baromfihússal meg a tojással is!A nagy ukriszerető lengyelek betiltották az ukrán termékek importját…meg Magyarország is azonnal.Románia sem fog lemaradni ,de ahogy mindig ,taktikázik,kivár ,mert a farmerek már lázadoznak ,főleg
   Moldovában…

 • User
  Dátum: 2023. április 17., 11:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Lehet nem egyetérteni ,de a valóság szembe megy mint a déli vonat.Mi nem igaz amit írtam?Lehet cáfolni,érvelni,nem lapítani.
  Valakik nagyon nagyot kaszálnak az ukrán szemeten…ha nemtetsző Únyos ország (PL,HU főleg)tenné ezt ,már rég szankciókat osztogatnának és az emberek mérgezésével vádolnák.

 • User
  Dátum: 2023. április 18., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Szlovákia is csatlakozott! Az eunyó tiltakozik, fenyegetőzik… egyetek csak mérgezett élelmiszert, hamarabb elköltöz-tök az örök vadászterületekre. Manituhoz!

  • User
   Dátum: 2023. április 22., 0:53
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Így igaz. Elnézését kérem a félre értés és a rossz fogalmazás miatt,de szerintem érthető volt. Inkább fogalmaznék úgy, hogy láttam már olyant Kézdin,hogy kis zsákokba csomagolták a “rendes” pityókát majd a zsákocska el fogyott,és jött a zöld címkés “bio” zsák,amibe ugyanaz a “rendes” pityóka ment bele (gurult) . Igaz,majd az azt követő számlán is látható volt a “bio” különbség. Szó mi szó, egészségesen nem tudunk élni,akkor sem ha akarnánk.
   Hja és még volt részem egy kis csomagolásban, Kézdin,egy 4×3 méteres műhelyben, székelyek csomagoltak, kínai terméket, magyarországi címkével ellátva, Németországnak…. (!!!) És még a víz a hülye,ha a kacsa nem tud úszni….

 • User
  Dátum: 2023. április 20., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát nem éppen ugyanaz a mocsok mert az ukri termékek “extra minőséggel”rendelkezik
  Például mikrotoxinokkal fertőzött meg génkezelt termékek.Hogy Romániában is megengedett a génkezelt termesztés azt szigoruan bejelentik …de nem zárom ki ,hogy csalnak…minden eladó minél többért ,nem számít.az emberek egészsége…a mérgeket tetőzik a felírt gyógyszerekkel.Ez van.Mindent nem lehet ellenőrizni,a csomagolás és a reklám mindent elbír.
  Egy kertész azt mondta egyszer ,hogy olyan
  termék ,hogy bió nincs ,mert már a levegő is szennyezett…akkor?

 • User
  Dátum: 2023. április 20., 15:22
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Amióta a kitűnő ukrán gabonaföldek idegen kézre (tippeljetek-nem, nem orosz!) kerültek, azóta már nemhogy nem tiltják, hanem egyenesen kötelezik a mérgezett (!) gabona megvásárlását az uniós országok számára ! Ilyen világot élünk! Ezek oltatnak, klímaváltoztatnak, háborúztatnak minket!. A készpénz eltörlése következik, azt ha meg tudják lépni, akkor az emberiségnek lőttek!

 • User
  Dátum: 2023. április 20., 16:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A BIO jelzőt nem steril laboratóriumi tulajdonságú élelmiszerre kell érteni feltétlenül. Ha már nincs agyonvegyszerezve, hanem pl. savópermetet kapott és nincs műtrágyázva, hanem ganyézva van, az már rendben van, az már Bio-nak nevezhető. Nem kell egy,,akkreditált labor bevizsgált terméke ” legyen. Jó nekem a nagyanyám féle, nem kell uniós pecsét, sőt! Éppen abból van elegünk!

  • User
   Dátum: 2023. április 22., 10:10
   ÉRTÉKELÉS: 2

   2 éve vásároltam egy agro szaküzletben BIO
   bordoi port …ami ugye a rézgálic.(francia zermék!)Mondja meg valaki mitől volt az.bio(ecologic).A réz meg a mészpor volt az
   vagy mi? De ugye a papír mindent elbír…Hírek szerint rengeteg impprt árú fog bejönni Ukrajna felől..
   .Az usakból fogják oda vinni a génkezelt
   gabonát majd onnan ömlik az EU ba…,aztán mem lesz köteldhő a cimkéuésehogy honnan eted majd itt az uanyóban felcimkézik.A disznyó sem tudja mitől
   hízik,az ember se fohja tudni ,hogy 40-50 éves korára mitól lesz ilyen -olyan baja.