Hirdetés
Hirdetés

Húsvétvasárnapi ételszentelés Sepsiszentgyörgyön

Húsvétvasárnapi ételszentelés Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Húsvét vasárnapján idén is lesz ételszentelés Sepsiszentgyörgyön. Az eseményre felekezeti hovatartozástól függetlenül a sepsiszentgyörgyi főtérre várnak mindenkit reggel fél nyolctól.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön tavaly szerveztek először ételszentelést, Antal Árpád polgármester szerint hagyományteremtő jelleggel. „Erdély-szerte példaértékű a csíkszeredai ételszentelés, az ünnepi étkeket kosarakba teszik, terítővel takarják le, majd a hívek összegyűlnek, hogy az egyházi elöljárók megszenteljék azokat. Az esemény után ki-ki a maga otthonában tálalja fel a megszentelt ételt” – írta Facebook-oldalán egy éve Antal Árpád, a város főterére szólítva a lakókat. Akkor mintegy ezren válaszoltak hívó szavára, sokan népviseletbe öltöztek és díszes terítővel letakart kosaraikra kértek áldást.

Fotó: Antal Árpád/Facebook

Vasárnap ismét húsvéti ételszentelést tartanak Sepsiszentgyörgy főterén. Az eseményt idén is a MERT Egyesület, a Székely Polgári Egyesület, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a helyi plébániák szervezik. A híveket 7.30-ra várják Sepsiszentgyörgy főterére. A szervezők segítenek a sorok kialakításában, mindössze azt kérik, aki teheti, öltözzön népviseletbe.

Húsvét vasárnapján, április 9-én reggel fél nyolckor, felekezeti hovatartozástól függetlenül, várunk mindenkit, hogy az otthon kosarakba helyezett étkekkel, szépen sorban kivonuljanak a Főtérre, hogy azokat az egyházi elöljárók megszentelhessék, mielőtt az ünnepi asztalokra kerülnek. Teremtsünk hagyományt, legyünk minél többen!” – írja Facebook-oldalán közzétett idei felhívásában Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A húsvétvasárnapi ünnephez tartozik az ételszentelés hagyománya. Ez a 7. századtól nyomon követhető. A kereszténységben a húsvéti lakomázást megelőzi a böjti időszak, ami Jézusnak a negyvennapos nagyböjtjére emlékeztet. A húsvétreggeli misére a hívek letakart kosárral mennek, amelyben bárányhús, sonka, tojás, kalács és bor van. A megszentelésre váró ételek összefüggésben vannak az ünnep történéseivel. A bárány Krisztus-szimbólum, Jézus keresztáldozatát jelképezi, a bor a Megváltó vérét idézi, a tojás pedig kapcsolatban van a feltámadással.

Fotó: Antal Árpád/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük