Felhívás!

Több a fertőzött kullancs

Több a fertőzött kullancs Kovászna megye

Ez év május 31-ig 46 esetben jelentkeztek a kórház sürgősségi osztályán páciensek kullancseltávolításra, június első hetében 17 személy kérte az egészségügyiek közbelépését ez ügyben, közölte András-Nagy Róbert kórházmenedzser.

Roșu Mátyás orvosigazgató elmondta, bár a kórházban még nem találkoztak az idén a kullancs okozta Lyme-kóros esettel, tudomása szerint nő a fertőzött rovarok aránya. A kullancs által terjesztett Borrelia baktérium igen alattomosan fertőz, sokszor csak jelentős idő eltelte után észlelhetők az idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladás, esetleg agyhártyagyulladás. Utóbbi ellen ugyan van védőoltás, de az nem kötelező jellegű, a patikákban megrendelésre szerzik be.

Indokolt tehát a fokozott óvatosság, ha valaki kullancsos élőhelyen jár, az önvizsgálat fontos, főleg a hajlatokban, ágyéktájon, hónaljban, de a hajas fejbőrön is. Ha alig befúródott kullancsot találunk, még megpróbálhatjuk csipesszel óvatosan eltávolítani úgy, hogy ne szorítsuk meg a testét, mert akkor béltartalmát a vérbe üríti, de ha későbbi szakaszban észleljük a jelenlétét, amikor már megnőtt a sok kiszívott vértől, jobb kórházban kérni az eltávolítását. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások