Felhívás!

Letagadta elkóborolt kutyáját

Fura esetet osztott meg lapunkkal Igyártó Nándor gidófalvi állatmentő fiatal, aki az incidenst az állatvédelmi rendőrségnek is jelezte, mi pedig az illetékesektől is érdeklődtünk.

Igyártó elmondta, körülbelül két hete Gidófalva határában elütött kutya miatt riasztották, chipolvasójának köszönhetően hamar kiderült, hogy egy árkosi polgár ebéről van szó.
– Hívtam a gazdát, de az letagadta, hogy chipezett kutyája van. Végül a rendőrséget riasztottam, az egyenruhások a chipet behelyező állatorvossal közösen mentek a helyszínre, így a gazda nekik már bevallotta, hogy valóban az ő kutyájáról van szó. Ha jól értettem, bírságot is kapott a felelőtlen ember. A kutya a szépmezői menhelyre került, jómagam pedig hamar örökbefogadókat találtam a szegény párának, de meglepetésünkre kiderült, nem lehet örökbe fogadni. Nem értem ezt a mentalitást, a menhelyre is kijártak a leendő gazdik, de végül vállvonogatva kellett távozniuk onnan. Nem az a cél, hogy jó sorsa legyen a kutyának? – háborgott az állatvédő.

A szépmezői menhely vezetőségétől megtudtuk, ez az első eset, amikor az állatvédelmi rendőrség megőrzésre hagy náluk kutyát: a törvények szerint pedig ilyenkor 45 napig kell őrizetben tartani az ebet, a gazda ezt követő 30 napon belül válthatja vissza a kutyát, és csupán ha lemond az állatról, akkor lehet örökbe adni. Kérdéseinkre Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője is megerősítette, az éppen érvényben lévő, idevágó törvénykezések szerint egy veszélyben lévő, elkóborolt állatot a rendőrség 45 napra helyezhet el megőrzésre a menhelyen, ezt követően a gazda további 30 napig visszaigényelheti. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.