Hirdetés
Hirdetés

Tizenhét lejt tesznek minden egyes adólej mellé

Tizenhét lejt tesznek minden egyes adólej mellé Kovászna megye

Több mint 523 millió lej értékben nyújtott be összesen 44 pályázatot Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országos helyreállítási terv keretében (PNRR) lehívható alapokhoz, ebből közel 470 millió lejre köthetnek szerződéseket az elkövetkezendő három év során. Tömbházak, óvodák és iskolák hőszigetelésére, szolgálati lakások építésére, elektromos autóbuszok és töltőállomások beszerzésére, hulladékgyűjtő-szigetek telepítésre és a Kommunizmus Múzeumának megépítésére nyílt ily módon lehetőség.

 

A pályázatokról Antal Árpád-András polgármester, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Buja Gergely fejlesztési, pályázati vezérigazgató számolt be mai sajtótájékoztatóján. Elhangzott: az országos helyreállítási tervbe foglalt megvalósításokra Románia is az Európai Uniótól kap forrásokat, ezek elosztásáról a legnagyobb mértékben a Cseke Attila RMDSZ-es miniszter által vezetett fejlesztési minisztérium dönt. Sepsiszentgyörgy önkormányzata mindeddig 14 támogatási szerződést írt alá 238 millió lej értékben (és még nem tartanak a végénél), a beruházásokat 2026 augusztus végéig kell befejezni.

„Hogy megértsük, mit jelent ez a 468 millió lej, össze lehet hasonlítani azzal az összeggel, amit Sepsiszentgyörgy polgárai a járművek, lakások és területek után fizetnek be a városkaszába. Ez 2022-ben közel 9,2 millió lejt tett ki. Mivel a helyreállítási alapból lehívott összegből 156 millió lej jut egy évre, átszámolva ez azt jelenti, hogy minden 1 lej befizetett adó mellé még 17 lejt teszünk a következő három évben” – fogalmazott Antal Árpád polgármester.

 

Növelik az energiahatékonyságot

 

„26 pályázatot adtunk le a helyreállítási terv keretében 28 tömbház hőszigetelésére, ami 81 lépcsőházat és 1660 lakást jelent, ez számottevően nagyobb, mint az elmúlt tizenöt évben megpályázott tömbházak száma. A tömbházak kiválasztásánál figyelembe vettük a városrendezési szempontot, ezért választottuk a városközpontban és a főutak mellett lévő tömbházakat, valamint a szociális szempontot is, így kerültek be a programba a Csíki negyedi és a Váradi József utcában található épületek” – mondta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Jelenleg  Váradi József, Gróf Mikó Imre, Romulus Cioflec, Gödri Ferenc, Kossuth Lajos utcai, illetve Tanulók sétányi tömbházak szerepelnek a projektben, de a lista további bővítését tervezik. Az energiahatékonyság növelése és a hőszigetelés hármas célt szolgálna: kevesebbet fizessenek a lakók fűtésre, növekedjen a lakások értéke és javuljon a városkép – hangsúlyozta Antal Árpád.

A program keretében további 8 tanintézmény számára is sikerült pályázni az energiahatékonyság növelése érdekében. „A több mint 50 éve épült épületek hőszigetelése és felújítása után nemcsak a gyermekek és a pedagógusok komfortérzéke növekedik, hanem számottevően csökken majd a számlák értéke is. A megújuló épületek között a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, a Váradi József Általános Iskola, a Székely Mikó Kollégium bentlakása, az Ady Endre Általános Iskola, a Napsugár óvodához tartozó bölcsőde, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (bentlakás, valamint C-és D-épület), a Nicolae Colan Általános Iskola és a Hófehérke Óvoda épületei tartoznak” – sorolta Buja Gergely vezérigazgató.

 

Száz digitális ökosziget

 

A város ugyanakkor 100 digitális hulladékgyűjtő ökosziget beszerzésére is pályázott. Ezek ötféle hulladék befogadására alkalmasak, a lakónegyedekben kerülnek majd kihelyezésre, használatukkal a lakók az eldobott szemét mennyiségével arányosan fizethetnek majd.

Két pályázatot 32 elektromos autóbusz közbeszerzését célozza, ebből az első szerződést 12 autóbuszra már aláírták. Ugyanakkor a Regionális Operatív Program részeként már gyártás alatt van 12 elektromos autóbusz.

Az elektromos és hibrid járművek számára 74 töltőállomás beszerzése is szerepel a projektek között, ahogyan 12 lassú és 4 gyors töltőállomás létesítése is az elektromos autóbuszok számára. Igaz, ezek megfelelő működéséhez az áramellátási hálózat fejlesztésére is szükség lesz a következő években.

 

A lakók a zsebükön is megérzik majd az ökoszigetek hasznát

 

Új múzeum a palettán

 

„2020-ban megígértük, hogy a következő években az önkormányzat számára prioritást élveznek a szolgálati lakások. Ilyeneket építünk az egészségügyben és tanügyben dolgozó szakemberek részére, de ANL-s lakásokat, szociális lakásokat és sorházakat is, segítve minden társadalmi réteget” – emlékeztet Antal Árpád. A szolgálati lakásokat a Nicolae Iorga utcában és Jókai Mór utcában a volt tyúkfarm helyén húzzák fel, mindkét helyszínen 96, közel nulla energiaigényű lakrésszel.

Az egykori dohánygyár épületegyüttesében, az egyik egykori raktárban kap helyet a Kommunizmus Múzeuma. Az interaktív, modern technikákat alkalmazó, a kommunista diktatúrát korszakonként bemutató kiállítás a város turisztikai kínálatát színesíti.

Az országos fejlesztési programhoz a továbbiakban egy, az oktatás javítását célzó pályázatot is be szeretnének nyújtani. „Biztos vagyok benne, hogy 2026 augusztusáig Sepsiszentgyörgy egy még rendezettebb, szebb, élhetőbb város lesz ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhetően” – összegzett az elöljáró.

 

Címlapfotó: A szolgálati lakások látványterve. Egyenként 96, közel nulla energiaigényű lakrészt foglalnak magukba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük