Felhívás!

Tarolt a Sanct Georgius

Tarolt a Sanct Georgius Kovászna megye

Számba venni is nehéz, annyi díjat nyert a sepsiszentgyörgyi Sanct Georgius (leánynevén Potio Nobilis) Pálinkafőző a hét végén, Kelet-Közép-Európa legnagyobb versenyén, amelyet a magyarországi Ongán tartottak. A Quintessence idei kiadására nyolc országból nem kevesebb mint 1318 mintát neveztek be.

 Kategóriagyőztes, azaz Champion díjat nyert a bodza és a zeller, aranyérmet kapott a szilva és az alma, ezüstérmes lett a körte, a birs, a cseresznye, a meggy, a barack, az áfonya, a málna és a szőlő, valamint bronzérmet kapott a kökény, a szeder és a fekete ribizli.
– Természetesen büszke vagyok a Champion díjas pálinkákra, hiszen az nemcsak azt jelenti, hogy a kategóriáján belül a legjobb volt, hanem hogy „belefért” abba a 66 mintába (az összes minta kevesebb mint öt százaléka), amely ilyen díjat kapott. Ugyanakkor büszke vagyok a székelyek „nemzeti italára”, a szilvapálinkára is, amellyel sikerült aranyérmet nyerni egy olyan versenyen, ahol az is rendkívül elégedett, aki egy bronzérmet kap – mondta el megkeresésünkre Dezső Tibor.
A Potio Nobilis néven „befutott” pálinkafőzde név- és arculatváltáson van túl. Füstös Imre társtulajdonossal együtt úgy döntöttek, hogy a Sanct Georgius név alatt (a címkén sárkányölő Szent Györggyel) méltóbban képviselhetnék a régiót.
Viccnek sem utolsó, hogy Dezső Tibor a Champion díjat nyert zellerpálinkát poénből főzte azért, hogy a háromszéki médiának „leszakadjon az arca”, amikor a Korzó Klub (a Sepsi Rádió közéleti, beszélgetős műsora a Székely Hírmondó és a Háromszék napilapok részvételével) a főzdéből sugározta 100. műsorát – a lepárlás folyamatát gyakorlatilag élőben közvetítette a rádió.
– A rendezvény fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, de voltak más meghívottak is, így kihasználtam az alkalmat, hogy elmondjam dr. Tuzson Bence felelős államtitkárnak, a pálinka márkanév körüli botrányos helyzetet, amit az osztrák főzők használhatnak, az erdélyiek nem – tette hozzá Dezső Tibor.
Az ongai Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt 2010-ben 41 minta részvételével indították. Mára Közép-Kelet-Európa legnagyobb versenye lett, tavaly 1132 mintát neveztek. Idén Magyarország, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Törökország és Kína területéről, 151 településről, 264 nevezőtől 1318 nevezett pálinka- és párlatmintát neveztek be.
A zsűrizésre a múlt héten került sor a német–osztrák bírálati rendszer szerint. Minden mintát legalább hat bíró minősít négy szempont alapján: tisztaság, gyümölcskarakter, szájérzet és harmónia. Mindenikre legtöbb öt pont adható, a maximális pontszám 20 lehet. Mind a hat bíró ugyanolyan éremosztályba kell sorolja a terméket, és az általuk adott legkisebb és legnagyobb pontszámok között nem lehet két pontnál nagyobb különbség. Aranyérmes az a termék, amelyik 18 pontot, vagy annál többet kap, ezüstérmes az, amelyik 16–17 pontot, és bronzérmes az, amelyik 14–15 pontot kap. Abban – az egyébként nem túl gyakori – esetben, amikor ezek nem teljesülnek, úgynevezett csúcszsűri dönt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.