Hirdetés
Hirdetés

Szoboravatás Torján

Szoboravatás Torján Kovászna megye

Tegnap délelőtt az altorjai szoborparkban, Erdély egyetlen huszárszobra mellett leleplezték Altorjai Vitéz Kozma István második világháborús altábornagy büsztjét.

A néhai Göncz Árpád köztársasági elnök által 1991-ben posztumusz vezérezredessé kinevezett, torjai felmenőkkel rendelkező Kozma István büsztje Miholcsa József munkája, a székelyudvarhelyi öntődében készült. Az Észak-Erdély visszacsatolásában is részt vevő, ismeretlen helyen nyugvó katona életútját az emlékműállítás ötletgazdája, Tamás Sándor, Háromszék önkormányzati vezetője ismertette.

Hirdetés
Hirdetés

Vitéz altorjai Kozma István vezérezredes Csíkszeredában született 1896. szeptember 9-én, de az ősei Torján éltek. Az első világháború idején 29 hónapot töltött az arcvonalban, főhadnagyi rangig vitte. 1940. június 15-én vezérkari ezredesként nevezték ki a VII. hadtest vezérkari főnökévé, 1942. október 1-jén vezérőrnagyi kinevezéssel a IX. hadtest parancsnoka, 1944. július 1-jéig állt a székely határvédelem élén, 1944. szeptember 1-jével altábornaggyá nevezték ki. 1951 tavaszán koncepciós perben halálra ítélték, és az ítéletet fél év múlva, 1951. október 2-án végrehajtották.

Tamás Sándor kifejtette: nyolc székelyföldi főtisztet tartanak nyilván, ezek egyike Kozma István. „Minap egy román újságíró azt kérdezte, hogy miért nosztalgiázunk, hiszen semmi értelme nincsen, mert a régi magyar világ úgysem jön vissza. Válaszoltam: az lehet, hogy a régi nem, de mi olyan világot akarunk, olyan rendet, ahol saját szájunk íze szerint élhetünk” – magyarázta a múltőrzés fontosságát az elnök.

A szobor Hatos Mihály plébános általi megáldása és megkoszorúzása után a szekeres menet a Mária-kápolnához vonult, ahol Bartos Károly kézdisárfalvi plébános celebrált ünnepi szentmisét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások