Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szívesen egy színes óvodába

Szívesen egy színes óvodába Kovászna megye

Megyénkben több beruházás van folyamatban a magyar kormány támogatásával zajló óvodafejlesztési program keretében, egyikre tegnap tették fel a koronát: a sepsiszentgyörgyi Gulliver Óvoda birtokba vehette színes, minőségi anyagokból készült, új játszóterét, műfüves mini sportpályáját, kültéri foglalkozásokra alkalmas pavilonját, ugyanott a kapulábakat és a kaput is kicserélték, rendezték az udvart is.

Hirdetés
Hirdetés

A Gulliver Napközi Otthonhoz tartozó 5-ös tagóvoda is kapott egy mini sportpályát. A 24 millió forintos beruházást átadó ünnepségen jelen voltak a magyar kormány, a megyei tanfelügyelőség, az önkormányzat, a pedagógusszövetség képviselői is – no meg a gyerekek.

A Halacska, Szivárvány, Csigabiga, Florilor csoport és az 5-ös számú tagóvodába járó gyermekek kis ünnepi műsorával hangulatossá tett átadó ünnepségen Tomos Gabriella, a Gulliver óvoda igazgatónője köszöntötte a vendégeket, a kicsikre való tekintettel kis mese formájában, és megígérte, a beruházás nem lesz hiábavaló, a gyermekeket úgy nevelik majd, hogy anyanyelvüket ne felejtsék akkor sem, ha más vidéken élnek majd, akkor sem, ha megöregednek.

Ezután a csíkszeredai magyar konzulátus vezető konzulja, dr. Lukács Bence Ákos vette át a szót, aki elmondta: 2021-et a nemzeti újrakezdés évének nyilvánította a magyar kormány, és többek között a játszótér-átadással is szeretné a járvány után lendületbe hozni a külhoni magyarságot, támogatni a fejlődést, a megújulni akaró és tudó intézményeket és közösségeket.

„Erdélyben 103 új óvoda és bölcsőde épül, 376 újul meg, az egész Kárpát-medencében 179 új óvoda és bölcsőde épül és 713-at újítunk meg. Ez a tény a komoly elköteleződés bizonyítéka.”
Lászlóffy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke is örömét fejezte ki, amiért „ha nehezen is, lassan is, a magyarság megpróbál nemzetben gondolkodni a Kárpát-medencében.”

Vargha Fruzsina szentgyörgyi alpolgármester – aki személyesen is kötődik az óvodához, hiszen ő maga is ide járt – megköszönte a magyar kormánynak, hogy megteremtette annak a lehetőségét, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek óvodába, közösségi élményeket éljenek meg a játszótéren. Kiss Imre főtanfelügyelő az RMPSZ székelyföldi alelnökeként arról tájékoztatott, hogy jelenleg a megyében fejlesztés van folyamatban Sepsibükszádon, Vargyason, Torján, Nagyajtán, Uzonban, illetve már átadták az új létesítményeket a málnásfürdői és szentgyörgyi Gulliver és Benedek Elek óvodáknál.

– Az óvodafejlesztési program lebonyolításában az RMPSZ a legnagyobb elhivatottsággal és szakmai odaadással végezte a munkát – mondta Kiss Imre.
Végül Péterfi Ágnes unitárius lelkész szólt a jelenlevőkhöz, az alkalom kapcsán éppen játszótérhez hasonlítva a földi életet. Ezután a meghívottak kivonultak az udvarra, ahol a szalagvágásra került sor, hogy a gyerekek birtokba vehessék az újdonságokat. A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési, játszótér-építési programjára 25 milliárd forintot szánt, ebből az RMPSZ 6 millió forint értékben ruházhat be erdélyi óvodákba. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások