Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok a telekkönyvekhez kapcsolódó panasz

Sok a telekkönyvekhez kapcsolódó panasz Kovászna megye

„A prefektúrának – többek között – az a feladata, hogy segítse az információáramlást a közigazgatási egységek és a polgárok felé, feloldja az elakadásokat” – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr.Ráduly István, Kovászna megye prefektusa. Ehhez az irányelvhez kapcsolódva került terítékre az általános kataszteri nyilvántartás készítésének folyamata, valamint a megyei tanácselnök, a polgármesterek és a helyi tanácsok által hozott határozatok, rendeletek jogszerűségének az ellenőrzése, ami a kormányhivatal alaptevékenysége.

Bajos utólag reklamálni

Mivel nagyon sok községben napirenden van az általános kataszter készítése – ez a lakosság számára ingyenes, hiszen a munkálatokat uniós forrásokból finanszírozzák – a megye városaiban rendszeresen megtartott audienciákon a prefektus azt észlelte, sok a panasz arra vonatkozóan, hogy a kézhez kapott telekkönyvi kivonatokon feltüntetett terület kevesebb, mint a korábbi hasonló aktákon. Mint tájékoztatott, a kül- és beltelkek felmérését többnyire drónokkal végzik, így akár egy fa lombja vagy az árnyék miatt is eltolódhatnak a telekhatárok, azaz hibás is lehet a végeredmény. Ám mielőtt a polgár kézhez kapná az új telekkönyvi kivonatot, tanulmányozhatja a polgármesteri hivatalban kifüggesztett listákat, amelyen fel vannak tüntetve az illető birtokában levő területek és jelezheti, ha eltérést talál.

Ha kisebb a terület, mint ami a korábbi dokumentumokban szerepel, annak oka lehet egyszerűen felmérési hiba, ebben az esetben a maradék területre három évre használati jogot kap az illető, azután pedig teljes birtokjogot. (Ezt viszont csak akkor, ha történetesen nem a szomszédhoz tartozik a különbség.)

„Ha ez a vonat elment, azaz a 60 nap eltelt és a földtulajdonosok nem jeleztek eltérést a valós és az új méréssel megállapított terület között, akkor egyetlen lehetősége marad még az elégedetlen személyeknek: hogy mikor átveszik a telekkönyvi kivonatot, annak az időpontját is rögzítő átvételi elismervény kíséretében tegyék, 15 napon belül ugyanis a kataszteri hivataltól kérhetik az felülvizsgálatot.” – hangsúlyozta Ráduly.

A községek polgármesterei azt jelzik a prefektusnak, nagy az érdektelenség a kataszteri munkálatokkal szemben, sokan nem ellenőrzik a két hónapig közzétett, újságokban is publikált listákat, ennek is a következménye a sok panasz. Márpedig „így majd az igazságszolgáltatást fogják leterhelni”, ha az emberek törvényszéken kell keressék az igazukat, figyelmeztetett Ráduly István.

Három határozatot támadott meg a prefektúra

2023 első félévében a jogszerűségi szempontból ellenőrzött 7601 határozat és rendelet közül a prefektúrának összesen hármat kellett megtámadni a közigazgatási bíróságon. „Ez egy nagyon jó, 0,039 ezrelékes arány, emelte ki a kormánymegbízott – „és annak az eredménye, hogy folyamatos az együttműködés a prefektúra és a települési önkormányzatok jogászai között.” Górcső alá véve a statisztikákat, kitűnik, hogy a megyei tanács mind a 110 határozata jogszerű, a helyi tanácsok 2170 határozata közül 43 (1.98 %) volt hibás, de a prefektúra visszajelzése hatására 40 esetben korrigáltak, a maradék háromban nem és innen adódik a korábban említett három per (egyik közülük a sepsiszentgyörgyi tanács játszóterek működtetésére vonatkozó határozata). A megyei tanácselnök mind a 269 rendelete törvényes volt, a polgármesterek által kiadott 5052 rendelet közül 115 szorult módosításra és az meg is történt.

Nincs mellébeszélés a tarlóégetés kapcsán

Végül a tarlóégetésről is szó esett a sajtótájékoztatón, mivel a 2023-as támogatási évben érvénybe lépett a GAEC-3 (a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó) szabvány, mely szerint egész évben tilos a szántóföldeket, legelőket és kaszálókat égetéssel megszabadítani a száraz növényi maradványoktól. A büntetés összege akár 100 ezer lej is lehet, ráadásul a támogatást is elveszítheti a gazda. Ha arra akarna hivatkozni, hogy esetleg más (ismeretlen tettes) gyújtotta fel az ő tarlóját, az APIA-nál letett irathoz csatolnia kell vagy a katasztrófavédelem által kiadott jegyzőkönyvet az esetről vagy a rendőrségen ez ügyben tett feljelentés másolatát.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Kovászna Megye Prefektusi Hivatala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. július 25., 20:04
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Prefektus Úr!
  Szerintem nem a fák lombjával van gond, hanem azzal, hogy sokan nem létező területeket mérettek ki! Sokan meg a 90es évektől nem kapták vissza öseik földterületét!!!
  Miért nem néz szét a „földosztó bizottságoknál”? Amig 1 pár újgazdagot nem kötnek meg, nem lesz rend!!!! Ön bűntárs ha nem ellenőrzi!!!!!

 • User
  Dátum: 2023. július 26., 20:07
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Drága jó Prefektus Úr!

  De jó lenne ha arról tetszene beszélni, hogy az általános kataszter készítésének folyamatába milyen szerepe is volt a község polgármesterkéjének és a „szakaparátusnak” a polgármesteri hivatalból. Azt kell tudni, hogy a kataszteri hivatalhoz minden munkálat a polgármesterek aláírásával ment tovább. 
  Használati jog Kovászna megyébe? Ez egy rossz vicc drága jó Prefektus Úr!Csúfot űztek a polgármesterek ebből a lehetőségből is.

 • User
  Dátum: 2023. július 27., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Persze hogy nem talál a mérés nincs hogy. Azt amit annakidején egy szalaggal vagy szemre mértek az nem talál a drónos felméréssel.Az a baj hogy a legtöbb polgármesteri hivatalba az ember hányingerrel megy mert olyan a fogadtatás. Parasztok, pökhendiek, nagyképűek… Csoda-e ha az emberek csak akkor mennek amikor muszáj? Sajnos kevés hivatalban fogadják tisztességesen az embert. Lehetne jobban kommunikálni a falusfelekkel, jobb felvilágosítást adni sőt még azt is merném ajánlani hogy menjenek ki az emberek közé és beszélgessenek velük mert ilyenkor nyáron amúgy sincs sok dolguk,hagynak a faxbukot otthonra.Nagyon sok múlik a hivatalok hozzá állásán csak akarni kell. Kérdés hányan akarják?

 • User
  Dátum: 2023. július 27., 14:18
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Kutya kutyát nem harap! Ha így lenne, rend is lenne!!!!
  A ” földosztóknál” megporosodott kérésekből/ doszárokból szúrópróba szerűen, ha a prefektus Úr 1-2őt leellenőríztetne nagyot nőne az emberek szemében!!! Olyan község is van Kézdi pár km körzetében, ahol évtizedek óta csak ismeretséggel mértek földet! Az idegen mèg mindig várja a csodát! Az ügyvéd drága, nem mindenkinek futja!!

 • User
  Dátum: 2023. július 28., 17:08
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azt írja ha kisebb a terület … Nem inkább nagyobb területet akartak írni? És mi a baj azzal ha éppen a körtefa vagy szilvafa jelzi vagy jelezte a határt? Az embernek ha „jóravaló” szomszédja van akkor akár még pereskedhetnek is nem beszélve a gyűlöletrol amit egy eltérés okozhat. Vajon kinek az érdeke hogy mindent felmerülnek? A rómaiak ingyen jutnak hivatalos papirokhoz őket senki sem kérdezi honnan meddig

 • User
  Dátum: 2023. július 29., 14:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mikor építkeztünk felmérettük a területet. Kisebb lett, mint amennyi a telekkönyvben volt. Na és? Az csak egy szám, a bekerített terület ugyanaz, ennél tovább nem érdekelt a dolog.