Felhívás!

Sikeres családi nap Kovásznán

Sikeres családi nap Kovásznán Kovászna megye

Szombaton a kovásznai Szent István római katolikus templom udvarán tartották meg a helyi katolikus plébánia szervezésében, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, valamint a Havadtőy Sándor cserkészcsoport közreműködésével a második alkalommal tető alá hozott Szent István Családi Napot.
Nagy volt a sürgés-forgás a helyi önkormányzat és Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott rendezvényen, hiszen a szülők népes tábora és a vidám gyereksereg színes foglalkozások közül válogathattak, ha pedig megéheztek, akkor finom bográcsgulyással várták őket a szervezők. Emellett előadásokból sem volt hiány, hiszen a kicsiknek bábjáték volt műsoron, míg a felnőtteknek a kézdivásárhelyi Kertész Tibor és Mária, a gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkatársai tartottak előadást arról, hogy milyen a családi élet Szent István szellemében.
Mint az előadáson elhangzott, Szent István király fiához intézett intelmei nem a vagyonról, a mérhetetlen gazdagság megszerzéséről szóltak, hanem a Biblia tanítására alapozott tanácsok voltak. És ahogy Szent István fontosnak tartotta, hogy az utódja (aki végül a vadkanvadászat közben életét vesztette – a szerk.) erkölcsileg kimagasló legyen, ugyanúgy fontos, hogy a jelenkor szülői példaértékű életet élve mutassanak példát a gyerekeiknek. Mert, mint az előadók kiemelték: a gyerekeknek nem a vagyoni örökség, hanem a szülőktől kapott erkölcsi tanítás, a példaértékű magatartás a fontos.
Kérdésünkre Péter Arthur kovásznai plébános elmondta: tavaly onnan született meg a Szent István Családi Nap ötlete, hogy ő régebb Szeged alsóvárosban lakott, ahol mindig megtartották a Vidám Családi Napot a plébánián, ezt szerette volna Kovásznára is elhozni. A plébános hangsúlyozta, hogy az egyház akkor végzi a legfontosabb feladatát, amikor a nemzet szolgálatában a családokért fáradozik. Ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a szombati rendezvény jó példája annak: nem csak olyan szülők vannak, akiknek fontos a család szerepe, hanem tesznek is érte. Hozzátette: jövőben is megrendeznék a családi napot, emellett pedig a továbbiakban havonta, kéthavonta lesz majd a nagymise után Lélekóra, ahol különböző meghívottak tartanak tartalmas előadást az érdeklődőknek.
Fülöp Csaba, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének elnöke kifejtette, hogy az egyesület, akárcsak a tavaly, idén is felvállalta a gyerekek foglalkoztatását, illetve igyekeztek olyan játékokat kitalálni, ami a szülőket is bevonja a jobb és családibb hangulat érdekében.
Megemlítendő az is, hogy a rendezvényhez csatlakoztak a kovásznai központi református gyülekezetből is, ahol épp bibliahét volt.
A szervezők elégedetten nyugtázták, hogy idén még többen érdeklődtek az esemény iránt, mint tavaly, és nemcsak Kovásznáról, hanem más településekről is jöttek családok, hogy egy napra keresztény szellemiségben kikapcsolódjanak, szórakozzanak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 28., 16:13
  ÉRTÉKELÉS: -4

  tudja ujsagirour hogy 194o-ig covasnan a falusiak mezitlab jartak es mentekfel dolgozni a hegyekbe.KÖSZÖNJEK MEG CEAUCESCU-nak hogy redbe tedte a helyet.Most jobb a fondul euroean.bol ugrandozni .

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 28., 16:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kiváncsi volnék hány rászoruló,nehéz körülmények között elő, több gyermekes család volt a rendezvényen…. nekik lett volna szükségük egy kis kikapcsolodásra a napi gondok elfeledésére !!!!