Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sertéspestis Bölönben

Sertéspestis Bölönben Kovászna megye

Csütörtökön este igazolódott, hogy egy bölöni gazdaságban levágott disznó afrikai sertéspestissel fertőzött. Az illetékesek rendkívüli gyűlést hívtak össze pénteken, ahol a sürgősségi bizottság megtárgyalta a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedéseket – tájékoztatta a médiát dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Kiderült, hogy még kedden, 14-én jelezte a körzeti állatorvosnak egy bölöni gazda, hogy disznója elvetélt, estére pedig kényszerlevágást hajtottak végre: az állatorvos azonnal a helyszínre sietett, és labormintákat vett a levágott disznóból. A mintákat másnap, 15-én a Prahova megyei laborba küldték elemzésre, továbbá elrendelték a disznótetem biztonságos tárolását az eredmény megérkezéséig. Csütörtökön, 16-án este érkezett a megerősítés, hogy a jószág afrikai sertéspestissel fertőződött, így az illetékesek még aznap este a helyszínre siettek, és az álla­tokra, de az emberekre is érvényes mozgáskorlátozást rendeltek el. Pénteken a felmérések után négy – egyenként 120–250 kilogrammos – kocát és 7 süldőt leöltek, az állattetemeket pedig a helyi polgármesteri hivatal által kijelölt helyen biztonságosan elásták – derült ki a médiának küldött beszámolóból.

Hirdetés
Hirdetés

Az országban – január 14-én, Máramaros megyében – megjelenő madárinfluenzáról is szó esett a pénteki rendkívüli gyűlésen: itt ugyanis megvitatták, hogy az elkövetkezőkben a kormányhivatal, a rendőrség, és a csendőrség bevonásával szigorú ellenőrzéseket tartanak az állat-, hústermék-, takarmányszállítás terén, ezekkel a kontrolokkal akadályoznák meg a sertéspestis továbbterjedését, illetve a madárinfluenzának a megyébe való behurcolását. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük