Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem a vezetékes víz a ludas

Az elmúlt napokban felröppent a hír, miszerint Kézdivásárhely lakosságát a vezetékes víz miatt hepatitis-veszély fenyegeti. Az ügyben az illetékesektől érdeklődtünk.

Dr. Sánta Ferenc, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság keretében működő járványügy főorvosa múlt héten lapunknak azt nyilatkozta, úgy véli, érdemes lenne jobban odafigyelni a kézdivásárhelyi vezetékes víz minőségére, hiszen, bár még nem bizonyított az elszíneződött víz és a sárgaságfertőzések közötti összefüggés, megyeszinten Kézdivásárhelyen és a közvetlen környékén azonosítják a legtöbb hepatitises beteget. „Tegnap (csütörtökön – szerk.), miután elolvastam az újságcikket, azonnal felhívtam Canea-Kocsis András kórházmenedzsert, hogy igaz-e a hír, az intézményvezető pedig határozottan cáfolta azt” osztotta meg lapunkkal Bokor Tibor polgármester. A kézdivásárhelyi városi kórház menedzserét is megkerestük az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés

– Az elmúlt harminc napban három berecki, négy ozsdolai és egyetlen kézdivásárhelyi személyt küldtünk sárgaságfertőzés gyanújával a megyei kórházba, közülük ez idáig a három berecki és a kézdivásárhelyi páciens esetében igazolódott be a hepatitis-A gyanúja. Ezek azonban elszigetelt esetek, emellett a páciensek olyan környezetből származnak, ahol rosszak a higiéniai körülmények, vezetékes vizük sincs (kérdésünkre a kórházmenedzser megerősítette, hogy romákról van szó – szerk.). Nem beszélhetünk járványról, és amennyiben összefüggés volna a vezetékes víz fogyasztása és a hepatitises megbetegedések között, nem egyetlen kézdivásárhelyi esetünk lenne, hanem tömeges fertőzés történt volna. Tény, hogy a kézdivásárhelyi vezetékes víz minősége hagy kívánnivalót maga után, azonban jelen esetben nem ez okozta a fertőzést – jelentette ki Canea-Kocsis András.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük