Felhívás!

Segítségkérés róka miatt

Közösségi oldalon jelezték, hogy a sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben róka kószál a 15-ös és 12-es számú tömbházak előtti kukáknál. A panaszos szerint a ravaszdi támad, ezért kéne mihamarabb befogni. Az illetékesektől érdeklődtünk, ilyenkor mi a teendő, kit lehet riasztani.

Dr. Örsi Csaba, a megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, az ilyen, a város területén történő eseteket lehet jelezni a helyi rendőrségen, az egyenruhások pedig a Tega Rt. munkatársaival közösen kihelyezik a tulajdonukban lévő csapdát, befogják a rókát, és utólag az erdőben elengedik.

– Korábban óvoda, temető területéről is fogtak be ugyanígy rókát. Nagyon fontos, hogy a polgárok ne menjenek közel az állathoz, ne etessék. Ha valakit megharap, azonnal a sürgősségre kell menni, és orvosi ellátást igényelni. Háromszéken ugyan évek óta nem jegyeztünk veszettséget, nagyon kevés a valószínűsége, hogy ez az állat veszett lenne, de mindig kell számolni ezzel a veszéllyel is, így fő az óvatosság. A veszett állat viselkedése nagyon furcsa, messziről ki lehet szúrni: céltalanul kószál, habzik a szája, a hangokra, zajokra hirtelen reagál – részletezte a megyei főállatorvos.

Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője elmondta, korábban számos sikeres befogást ejtettek meg közösen az illetékesekkel, továbbá rámutatott, a polgárok bárkit riaszthatnak, mert ezt követően a jó együttműködésnek köszönhetően összehangolt akció során igyekeznek orvosolni a gondokat.

Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője is megerősítette, a helyi rendőrséget, de őket is lehet riasztani ilyenkor: a riasztást követően, a csapda segítségével befogják a riadalmat okozó rókát, és akárcsak korábban, a Hatod környékén, az erdőben engedik el a ravaszdit. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.