Felhívás!

Röviden

Óvatosságra intenek

Nőtt a járóbeteg-rendelőben jelentkező páciensek száma, de a koronavírussal beutalt betegek száma is a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. Az orvosok óvatosságra intenek a továbbiakban is, a maszkviselés mellett az oltás fontosságát is hangsúlyozták. A kórház statisztikái szerint márciusban 8151 konzultáció zajlott a poliklinikán, és mintegy 1016 esetet vettek fel minimum egynapos ellátásra. Múlt héten 289 beteget utaltak be, 241-en mentek haza, átlagosan 7 napot voltak bent a páciensek. A kórház vezetősége elmondta, a jelenlegi 83 kórházba utalt koronavírusos beteg mellett, a kézdivásárhelyi és kovásznai kórházakban is van mintegy 70 páciens vírusfertőzéssel. A megyei kórházban 1845 PCR-tesztet végeztek el múlt hónapban, 119 személyt kezeltek koronavírussal, 104 beteg került intenzív osztályra különböző traumák miatt, ezek felét a koronavírus okozta. A sürgősségin 2111 beteg jelentkezett, ebből 320 gyermek. Az orvosok 71 szülést vezettek le, 72 gyermek született, egy ikerpár is. 

Eltitkolta, hogy beteg

Figyelmen kívül hagyta, hogy koronavírusos, és kivizsgálásra jelentkezett egy férfi a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben hét elején. A férfi urológiai vizsgálatra jelentkezett, de eltitkolta, hogy egy nappal korábban pozitív lett a PCR-tesztje, és házi elkülönítésben kellett volna maradnia. A kórházi triázson átment, viszont a rendelőben azonnal kiderült, hogy pozitív, mivel a tesztet a kórház laboratóriumában végezték el, és szerepelt az adatbázisban. Az orvos kérdésére, hogy miért hagyta el otthonát, azt válaszolta: hónapokkal ezelőtt foglalt időpontot, és nem akarta lemondani, mert szüksége van a kivizsgálásra. A kórház orvosigazgatója, dr. Roșu Mátyás elmondta, a férfi viselkedése óriási felelőtlenségre utal, nagyon veszélyes fertőzötten járkálni, főleg bemenni a járóbeteg-rendelőbe. Miután fény derült az esetre, a kabinetben fertőtlenítettek, így a páciensek fogadása zavartalanul folytatódhatott. A felelőtlen férfi a vizsgálat után távozott, bár az érvényben levő járványügyi szabályok megszegésével bűncselekményt követett el, a kórház vezetősége egyelőre nem értesítette a rendőrséget. „A mi feladatunk meggyógyítani az embereket, nem bíróság elé küldeni”– nyilatkozta a sajtónak az orvosigazgató, hozzátéve, következő alkalommal nem kivételeznek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 17., 7:53
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miert is nem ertesitettek a rendorseget?Hatha a jarobeteg rendelo elott varakozokat is megfertozte?Akkor minek van a triazs?Es mi az,hogy kovetkezokor nem tesznek kivetelt?Maguk,ott a korhaz vezetosegebol,normalisak?

 • User
  Dátum: 2021. április 18., 11:26
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Akkor meg minek a “triazs” ? Ez kb. annyit er mint bejutni a Kauflandba , csak a kikerdezes marad el…..Bar , ott mar azt sem figyelik mertel avagy sem , lazat.

 • User
  Dátum: 2021. április 18., 15:52
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azon kellene elgondólkodni, hogy miért kell több mint 1 hónapot várni, hogy a beteget megvizsgálják?! Mindenkinek nincs pénze magánkabinetekre!!!! Egy Ct re miért kell annyit várni?! Csak akkor vagyunk jók amikor kifizetjük az egészségügyi járadékot?! Ja, hogy kötelező……😊😊😚

 • User
  Dátum: 2021. április 18., 20:56
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nálunk jóval gazdagabb országokban is sokszor hónapokat kell várni egy államilag támogatott, ingyenes vizsgálatra. Aki siet, magánúton megfizeti. Egy CT vizsgálat drágább lehet, mint amit egy átlagember egy – két év alatt befizet. Ha mindenki csak annyit kapna ingyen, amennyivel kötelezően hozzájárult, jaj lenne neki. A kevés kivétel, aki éveken át azt sem tudja, mi az, hogy orvos, legyen boldog. Mert egy komolyabb műtét tízezrekbe kerül- nem lejről van szó- és az nem jönne ki abból a pénzecskéből, amit havonta lepenget az államkasszába.

 • User
  Dátum: 2021. április 20., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Visszatérek egy korábbi jelzésre: – Írjál, csak írjál – nevetgél a szomszédom. Úgy-sem érsz el vele semmit. Meglátod, az lesz a válasz, hogy közlekedésrendészeti kérdés, vagy egyezik valamilyen szabályozó körlevél figyelmeztetésével.
  Íme, a helyzet. Úgy alakult, hogy már több, mint két hete, naponta kétszer, de néha többször is megteszem a Sepsiszentgyörgy – Nyújtód útszakaszt. Nincs az a nap, vagy napszak, hogy ez az út unalmas legyen. Az autós utazótársak gondoskodnak, hogy figyelmed egy pillanatra se lanyhuljon. Hihetetlen, hogy micsoda újításokkal találkozhatsz, csak a végrehajtó, minden áron előbbre, vagy eléd jusson, vagy befékezzen szorultságában. Az út menti jelzőtáblák és megosztó vonalak, sajnos „még hó alatt vannak”, senki nem tartja be azokat. Az ellenőrök is elpárologtak, pedig korábban errefelé híres mumusok voltak. Igazán kellemes meglepetés volt, hogy a rossz idő ellenére is befoldozták Albis és Csernáton között a fekete-lyuk csapdák nagy részét. Hanem maradt baj, ami egyre bosszantóbb. A maksai és az oroszfalvi vasúti átjáró, sínpár közén egyre jobban eltér az egyszerűen járható lehetőségtől. Az egy dolog, ha lelassíthatok, de már dudáltak rám, az igyekvést illetően. Olyan is volt, aki a fékezést, szinte lekéste, a korlátnak és nekem káromkodott érte. A kőlapok pedig egyre megbízhatatlanabbak, ingatagok is. Az oroszfalvi vízvezetésnél és az Olt hídról be az utcán araszoló dugóról nem akarok szót pazarolni. Annak lehet lassan műemlék jellege lesz, és majd koszorús kopjafát állítunk a feltalálójának. A maksai átkelőben magamnak szeretnék emléket állítani, mert még nem tört ki a nyakam, nem haraptam át a nyelvem, nincs alkalmam a fatolvajlás nagyüzeme felé sandítani. Pedig a szomszédom szerint valószínű ennek falaznak, mint Kézdin a nem sikerülő vízvezetésnek, vagy az Oltmező utcai dugó konzerválásának. Ehelyett az újságban modelleket pletykálnak, a brit tudósok mar-haságait és részegen vezető autósokat dicsérik. Ma maradjunk ennyiben.
  – Írjál, csak írjál – nevetgél a szomszédom. Meglátod, meg se jelenik, kivágják, mint…