Felhívás!

Gondban a sok pályázat miatt

Gondban a sok pályázat miatt Kovászna megye

Beruházásokban gazdag év lesz a 2021-es, de ennek ára is van. Kézdivásárhely annyira sikeresen pályázott az Európai Uniónál, hogy jelentős önrész szükséges a munkálatokhoz, ez pedig azzal jár, hogy az idei költségvetést is ennek tükrében kellett összeállítani. A város hitelvonal-nyitásra szorul.

Tegnap délben tartotta e havi ülését Kézdivásárhely tanácsa, a testület 16 határozattervezetre bólintott rá, a legfontosabb ezek körül a céhes város idei büdzséjének az elfogadása volt. A mindenkori költségvetés legfontosabb vonatkozása, hogy kiegyensúlyozott legyen, ez most úgy néz ki, hogy 50,34% (37.059.380 lej) a működésre fordított összeg, a fejlesztési oldalon pedig 49,66 százalék (35.240.620 lej) szerepel. A város saját bevétele 34,5 millió lejre rúg, EU-s forrásból 13,3 millió lej áll rendelkezésre, az állami támogatás összege 15,1 millió lej, a 2020-as évből sikerült hatmillió lejt megtakarítani, míg adományból közel egymillió lej folyt be a városkasszába.

A tervezetet előterjesztő Bokor Tibor polgármester elmondta: művészetre, kultúrára és sportra 12,6 millió, az úthálózatra 9,3 millió, helyi közigazgatásra 6,2 millió, kommunális teendőkre 5,7 millió, oktatásra 15 millió, szociális kiadásokra és környezetvédelemre 4,7–4,7 millió, egészségügyre 8,8 millió, közbiztonságra pedig egymillió lejt fordítanak, hogy csak a jelentősebb tételeket említsük.

Számos EU-s pályázat gyakorlatba ültetése kezdődik meg az idén, ilyen például az egykori Székely Katonanevelde épületének a felújítása, a sebészet korszerűsítése, az ún. Dac-tó szabadidő-központtá való átalakítása, ezekhez pedig jelentős önrész szükséges, akárcsak a Bem József utca korszerűsítéséhez is. Így kénytelenek voltak ideiglenesen a költségvetést úgy alakítani, hogy ezeket az összegeket biztosítani tudják, mert nem szeretnének egyetlen beruházásról sem lemondani – hangsúlyozta Bokor Tibor.

A polgármester szerint a kiadásaikat az is alaposan megemelte, hogy néhány esetben nem várt gonddal szembesültek, példaként a Turóczi Mózes-iskola és a sebészet villanyhálózatának a teljes kicserélését említve, ezekkel ugyanis nem számoltak, ami megdobta a költségeiket az önrész oldalán.

Miután a költségvetésre rábólintott a tanács, egy másik határozattervezetet elfogadva arról is döntés született, hogy a város egy tízmillió lejes hitelvonal nyitásához folyamodik. Ezt úgy oldják meg, hogy a város a majdani kölcsönt nem teljes egészében veszi fel, hanem csak annyi pénzt igényelnek, amennyit egy adott helyzet követel, hogy a kamattal kapcsolatos kiadásokat minimalizálni lehessen – hangzott el a megbeszélésen.

A költségvetés részletes ismertetésére és a tanácsülésen elhangzottakra jövő heti Kézdivásárhelyi Körképünkben visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások