Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2021 az újraindítás éve

2021 az újraindítás éve Kovászna megye

Kovászna megye önkormányzata tegnapi ülésén elfogadta a megye költségvetését, melynek összeállításakor az egészségügyre és a közberuházásokra esett a legnagyobb hangsúly. Ezzel összhangban a nap jó híre az volt, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter elrendelte az Országos Közberuházási Ügynökség (CNI) által finanszírozott, új tüdőkórház építését Szentgyörgyön.

A tüdőkórház építése 28, 5 millió lejbe kerül, ebből 27,4 milliót ad a CNI, a megyei tanács a maga során további 1,1 millió lejjel járul hozzá. Így a két éve kezdeményezett kórházépítés kivitelezési munkálataira hamarosan megindulhat a közbeszerzési folyamat, 28 hónap múlva pedig állnia kell a 794 négyzetméter alapterületű épületnek.

Hirdetés
Hirdetés

2021 az újraindítás éve – fogalmazott Tamás Sándor tanácselnök az ülést követő 40. megyeinfón. Mint mondta, az egészségügyet illetően már tavaly eldöntötték, hogy semmilyen adminisztratív vagy pénzbeli akadálya nem lehet a fejlesztésnek, ami a beruházásokat illeti, a közgazdászok mérvadó véleménye szerint válságban mindig építkezni kell, ez munkahelyeket menthet meg.

Kovászna megye összköltségvetése idén 390 millió lej (79 millió euró), az utóbbi 12 év legnagyobb összege, melynek 55%-a van fejlesztésre szánva, 45%-a pedig működtetésre. Sarokszámai szerint 26 millió lej szerepel a fejlesztés fejezetben, 31,5 millió az egészségügyet szolgálja, 11,5 millió szükséges a tanács és az alárendelt intézmények fenntartására, 10,5 millió euró pedig a szociális háló megerősítésére.
Hangsúlyosan jelennek meg a költségvetésben a háromszéki községek népességmegtartó erejének növelését és a fiatalok itthon maradását, valamint hazacsábítását megcélzó programok: kilenc út vezet e célokhoz: a kórházak és rendelők felszerelése, az iskolatáska-program, kultúrotthonok és sportbázisok felújítása, 40 községi könyvtár felújítása, felszerelése, a falvakban működő délutáni oktatás, a játszótér-építési program, a tűzoltószertárak felszerelése.

1,5 millió lejt különítettek el arra, hogy az egyházak ingatlan-felújításra, felszerelésre pályázhassanak. Tavaly ez a tétel kimaradt a büdzséből, hiszen minden erőforrást a koronavírus elleni védekezésre szántak. Emellett 222 személy nem klerikális alkalmazott fizetését is állja a tanács. A civil szervezetek szociális szolgáltatásokra, elsősorban idősgondozásra további 1 millió lejre pályázhatnak, a megyei tanács tíz év alatt tízszeresére emelte ezt az összeget – hangsúlyozta Tamás Sándor. A sport támogatására 37 millió lej jut, ezen belül tömegsportra 2,4 millió lej (főleg a futballnak, kosárlabdának és jégkorongnak), a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyre pedig 75 ezer lej.

Saját beruházásként valósít meg az önkormányzat egy új egészségügyi központot, amelyhez ingatlanvásárlásra a központi költségvetésből származó 11,3 millió lej van a büdzsébe foglalva. A Megyei Sürgősségi Kórház csatornahálózatának felújítása, ugyanitt egy heliport építése, valamint három családi típusú ház építése a gyermekjogvédelem oltalmában álló kiskorúaknak szintén helyi pénzekből valósulna meg.
A tanácsülésen döntöttek arról is, hogy a Gyárfás Jenő Képtárat átadják az Országos Beruházási Ügynökségnek, hogy az befejezhesse a felújítási munkálatokat, amelyek mintegy hat éve maradtak abba, mert a 85%-ig elkészült felújítást felmondta a kivitelező. Ugyanígy jártak el az oltszemi Mikó-kastéllyal és a mellette levő fürdőmedencével is, így ott is hozzá lehet fogni a 10–12 millió euróba kerülő rehabilitációs munkálatokhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük