Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

RMDSZ–MPP-összefogás

RMDSZ–MPP-összefogás Kovászna megye

Együttműködési megállapodást kötött tegnap Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Vincze Lóránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje és Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöke.

Az MPP a választáson a FUEN tagszervezeteként támogatja Vincze Lóránt jelöltségét, és a kampányban cselekvően, országos és önkormányzati vezetőinek személyes részvételével segít, megválasztása esetén pedig támogatásáról biztosítja képviselői mandátuma során és a FUEN élén végzett munkájában – állapodtak meg.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) számára meghatározó az európai őshonos kisebbségek közös fellépése, minél több őshonos közösségekből származó képviselő megválasztása és az érdekképviseleti munka összehangolása. Az MPP a FUEN egyik romániai tagszervezete, a kisebbségi ernyőszervezetben a közös munka az elmúlt években folyamatos és aktív volt, természetszerű tehát egymás támogatása a különböző választásokon – mondta el Vincze az aláírást követő sajtótájékoztatón.
– Ez egy fontos pillanat, mert a nemzeti együttműködésről kötöttünk megállapodást az erdélyi magyar lista támogatása érdekében. Köszönöm Mezei Jánosnak és az MPP-nek, hogy sikerült megállapodásra jutni – mondta a FUEN elnök.

Elhangzott: az együttműködés azon nyugszik, hogy mindkét fél számára fontos, hogy európai keretekben jelenjenek meg a magyar közösség, a székelység érdekei, s erre kiváló kezdet a Minority Safe Pack polgári kezdeményezés.

Mezei János szerint az MPP „cselekvő pártként” szeretne részt venni az erdélyi politikában.

Hirdetés
Hirdetés

– Fontos, hogy az elvek és elképzelések, a magyarság képviseletét érintő ügyek eljussanak európai színtérre is – mondta az MPP elnöke, aki emlékeztetett: közös listát szerettek volna, de miután erre nem került sor, úgy vélik, hogy Vincze Lóránt olyan személy, akit tudnak támogatni.

Tegnap Vincze Lóránt Kézdivásárhelyre is ellátogatott, ahol Bokor Tibor polgármester, Derzsi Gyula alpolgármester és Fejér László Ödön szenátor kíséretében megnézte a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ uniós alapokból épített kampuszát és a volt fás vállalat helyén kialakított ipari parkot.

Ezt követően a sajtónak elmondta: „az EU Kézdivásárhelyre lehetőségeket hozott, pénzalapokat, amiket ki lehetett használni, és az önkormányzat ezt meg is tette, hiszen az előző ciklusban felhasználtak több mint hétmillió eurót, ugyanakkor további kétmillió le van szerződve, viszont további 11 millióra van elképzelés. Úgy látom, hogy az elkövetkezendőkben nagy hangsúlyt kell fektetni a szakoktatásra, mert itt is munkaerőhiány van, és ezt csak szakemberképzés révén tudjuk pótolni. A mi dolgunk az EU-parlamentben az lesz, hogy ezek a pénzek továbbra is jussanak ide, mert vannak olyan érdekek, amelyek csökkenteni kívánják a kelet-közép-európai országokba jutó támogatást. Az RMDSZ parlamenti képviselőinek az lesz a dolguk, hogy megmaradjanak a támogatások a székelyföldi gazdák, vállalkozók és az önkormányzatoknak.”

Erdély András, Bartos Lóránt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük