Hirdetés
Hirdetés

A magyar nemzetiségű román állampolgárok

Vádemeléssel fejezte be a nyomozást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) az úgynevezett Sky News-ügyben. Emlékeznek még a történetre? 2016-ban, a brit Sky News televízió egy forgatócsoportja szenzációhajhász „riportot” készített Romániában, amelyből az derült ki, hogy itt se perc alatt akármilyen fegyvert lehet vásárolni. Az „ankét” sikerét nem bízták a véletlenre: részletesen megírták a forgatókönyvet, hogy jönnek és megmotozzák őket, és elviszik egy sötét erdőbe, ahol nincs még telefonjel sem, s ott egy terepjáró csomagtartójából rangos vásárokhoz méltó választékot kínálnak a legkülönbözőbb fegyverekből, AKM géppisztolyoktól a kiváló minőségű távcsöves puskákig, mindezt a hatóságok elnéző tekintete alatt. A „színészeket” is beszervezték, akik símaszkban eljátszották a zord fegyvercsempészeket. Ezek, történetesen, magyarok voltak.

Nos, innen következik az eset érdekes része. Ahányszor a közzétett vádiratban említik (amit a sajtó természetesen szó szerint leközöl) nem felejtik el megemlíteni, hogy ezek a – magától érthetően – semmirekellő gazemberek, akik rossz hírét keltik az országnak, akik megkérdőjelezik a román állam biztonságpolitikáját, sőt a NATO-ban betöltött pozícióját – nos ezek, kérem, magyar nemzetiségű román állampolgárok.

Ez, egyébként, igaz, és – elvben, persze, kiderülhet, hogy ártatlanok – senki nem is tagadja, hogy ennyi erdélyi magyar között statisztikailag is kell lennie nem egy olyan polgártársunknak, akik – finoman szólva – nem feddhetetlenek, de ez akkor is hangulatkeltéssel felérő diszkrimináció.
Hisz a pozitív oldalon egyáltalán nem sietnek megjegyezni, hogy valaki magyar. Román volt itt Ecaterina Szabotól, Ladislau Boloniig, Gavril Emeric Kicsidtől Stefan Birtalanig mindenki, hogy csak néhány egykori élsportolónkat említsük, de most is román Crista Incze és István (ő legalább nem Ștefan) Kovacs is, és sokáig lehetne sorolni, akár csak a sportolókat is.

Szóval, a „jók és szépek” azok románok, akik „csúnyák és gonoszak”, azok magyar nemzetiségű román állampolgárok. A diszkriminációelleni harc nagyobb dicsőségére…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük