Felhívás!

Marad a korlátozás

Marad a korlátozás Kovászna megye

Hivatalosan is felszámoltnak tekintik Háromszéken az afrikai sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócpontokat, de a korlátozások még érvényben maradnak – tájékoztatott a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetősége.

Mivel a fertőzés nem terjedt tovább, nem jelentek meg újabb beteg állatok, ezért dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy április 15-től Háromszéken felszámoltnak tekintik a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben még februárban, illetve kicsivel később Sepsikőröspatakon is kialakult sertéspestis-gócpontokat.

A korlátozások maradnak, így az elkövetkezőkben továbbra is feltételekhez szabott az élő álla­tok, a sertéshús és hústermékek szállítása, illetve a disznóvágás esetében is minden vágásnál értesíteni kell a körzeti állatorvost.

A gócok tükrében a környéken 1135 sertéstartó gazdaságot vizsgáltak át az illetékesek, 6961 állatnál végeztek különféle vizsgálatokat, illetve 770 laboratóriumi mintát küldtek bevizsgálásra.

Megelőzésképpen 127 sertést semmisítettek meg, ezekre – a két sáncba dobott jószágon kívül – 53,51 ezer lejes kártérítést osztottak szét Őrkőn, Sepsikőröspatak esetében 13 leölt disznóra kéne 15,4 ezer lejes kártérítést kapjon a gazda, de itt még nem véglegesítődött a kártérítési folyamat (itt sem térítik meg a döglött, illetve 3 szabálytalanul tartott sertés árát).

Kiderült, hogy amíg aktívak voltak az említett gócok, addig a szakemberek kétszáz vaddisznót (vadászok által kilőtt, vagy holtan talált állatot) is bevizsgáltak, és egynél sem igazolódott fertőzés.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.