Hirdetés
Hirdetés

Riadt ebek és kutyakarácsony

Riadt ebek és kutyakarácsony Kovászna megye

Látványosan csökkent a karácsonyi ajándékozás hevében felelőtlenül örökbe vett, majd visszahozott kutyák száma a szépmezői kutyamenhelyen: ebben jelentős szerepet játszik az is, hogy a kutyamenhelyen figyelmeztetik a leendő gazdákat, ha kétségeket észlelnek. Jó hír barátaink számára, hogy nemcsak a rászoruló családoknak szerveznek gyűjtést karácsony előtt, hanem a négylábú kedvenceknek is.

A szépmezői kutyamenhely vezetői elmondták, korábban akadtak olyan örökbefogadók, akik a karácsonyi ünnepek hevében a menhelyről vittek el ebeket, ám pár nap múlva visszahozták a jószágokat. Olyanra is akadt példa, hogy a barátja ebbel szeretett volna meglepni egy lányt, akinek végül a szülei lefújták a kutyatartást, így az „ajándék” visszakerült a menhely ketrecébe. Az ilyen és hasonló esetek tükrében az ünnepek környékén szemfülesebbek az alkalmazottak, és ha egy kis kételkedést is észlelnek az örökbefogadó részéről, vagy a kérdésekből kiderül, hogy ajándékba, bizonytalan helyre szánja az ebet, inkább lebeszélik szándékáról. Négy éve is volt egy felelőtlen örökbefogadási hullám, amikor öt eb talált gazdára hirtelen, ám szilveszter után mindeniket visszavitték.

Érdeklődésünkre az is kiderült, a közösségi oldalakon jól működő kutyabarát-csoportoknak, az itt közzétett felhívásoknak, riasztásoknak köszönhetően nem kell nagyszámú ebet befogni az utcákról petárdázás, tűzijáték után. Már szilveszter előtt komoly kampányok zajlanak, így az esetlegesen tapasztalatlanabb kutyatartók is időben felkészülhetnek arra, hogy kedvencükkel mit kell tenni: például, ha félős az állat, akkor vele maradni, olyan helyre zárni, ahonnan nem tud kiszökni a „puffogtatás” alatt.

Hirdetés
Hirdetés

A kutyáknak is legyen karácsonya!

A sepsiszentgyörgyi Kóborkutya Menhely munkatársai egész évben szívesen fogadják az adományokat, az ünnepek közeledtével, a téli időszakban pedig még inkább örülnek a tápszereknek, amit az adományozóktól kapnak. A menhely mellett az AMY – Gazdátlan Ebekért Egyesület munkatársai is szívesen veszik a segítséget, ők a magukra hagyott ebek élelmezését igykeznek megoldani.

Mindkét helyen elfogadnak száraztápot és konzervet bármilyen mennyiségben, de szükség van kölyöktápra is a gyenge, újszülött kutyusok számára. Emellett gyógyszereket, féreghajtót, immunerősítőket is fel lehet ajánlani, hiszen azokra is folyamatosan szükség van, de az örökbefogadás népszerűsítésének is örülnek a menhely munkatársai. Az örökbefogadás ingyenes, a feltétel csak annyi, hogy az örökbefogadó legyen nagykorú.

Bús Ildikó, Tinca Teddy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások