Felhívás!

Rabló-pandúr játék az Olt-parton

Bár az Olt-part tisztaságának megőrzése céljából telepített kamerák pozitív hatása kétségbevonhatatlan, a rendszer folyamatos alakításra szorul – derült ki a kamerafelvételeket monitorizáló Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója által elmondottakból.

A jelenleg nyolc kamerából álló kamerarendszer a Háromszéki Közösségi Alapítvány kezdeményezésére novembertől üzemel az Olt-parton a megyehatárok között, olyan kritikus pontokon, ahol korábban rendszeresen gyűlt nagyobb mennyiségű szemét.

Ez a megfigyelt területeken már a múlté, nem kellett senki miatt riasztani a rendőrséget – mondta lapunknak Ambrus József igazgató. A kamerák felvételei által ugyanakkor már sikerült fatolvajokat lefülelni, de ezt jelenteni nem a hulladékgazdálkodási egyesület munkatársának a tiszte (és a szóban forgó esetben egy zárt furgonról lévén szó, nem is lett volna lehetséges a bűncselekmény megállapítása), a rendőrség kérte ki utólag a felvételeket.

Sajnos, a napelemekkel működő kamerák elegendő napsütés híján időnként leállnak, és már az is látható – például Szentgyörgyön a Debren-patak torkolatánál – hogy a rongálókat, szemetelőket sem mindig lehet azonosítani általuk. Erre az a magyarázat, hogy a rögzített kamerák háta mögötti területek lefedetlenek. Erre is van megoldás, csak forgó (vagy négy irányba néző rögzített) kamera és vezetékes áramellátás szükséges hozzá.

Sürgető feladat további kamerák telepítése Előpatakon és Árapatakon, ahol – bár nem Olt-parti terület – de különösen tavasszal nagyon gyűl a szemét a természetben.
Az egyesület 16 kamera telepítését vállalta, ha nem is mindet helyezik ki ez évben, őszig még néhánnyal bővítik a rendszert – ígérte az igazgató. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.