Felhívás!

A hulladék több mint fele élelmiszer

Továbbra is nagy a pazarlás a megyeszékhelyen, a polgárok jelentős része – valószínűleg kényelemből – nem gyűjti külön a fölösleges élelmiszert, hanem egyszerűen bedobja a háztartási hulladékba. A pazarlás mértékéről, okáról, következményeiről kérdeztük Máthé Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetőjét.

Máthé rámutatott, hogy a Tega által begyűjtött háztartási hulladéknak több mint fele élelmiszer, ennek is jelentős része kenyér.
– Drága nagyszüleink tanították annak idején nekünk, hogy vétek élelmiszert eldobni… ők nehéz időket megéltek, tudták, mit beszélnek. Persze azzal is egyet kell értsek, hogy napjaink élelmiszere, például a kenyér már nem olyan minőségű, mint egykoron, nem mindenik áll el napokig. A polgárok jelentős része leg­inkább kényelemből dobja a háztartási hulladékba a fölösleges élelmet – a statisztikák szerint nagy pazarlás, túlvásárlás zajlik –, ahelyett, hogy összegyűjtené egy külön edénybe, és állatot nevelő ismerősének, rokonának adná oda. Jómagam például a kutyamenhelynek gyűjtöm a fölösleges élelmiszert – mesélte.

A vállalatvezető a következményekre utalva kifejtette, hogy a hulladék az erjedő élelmiszerektől lesz büdös, továbbá a guberálás is az eldobott élelmiszer mennyiségével arányosan nő, hiszen a kukázók otthon állatokat tartanak, ezeknek szedik össze a kidobott élelmet, és ha egyre több élelmet találnak, akkor egyre többször forgatják majd fel a kukákat, hagynak maguk mögött szemetet. Megtudtuk, hogy szép számban akadnak olyanok is, akik úgy próbálják megelőzni a kukázók szemetelését, hogy edényekbe, a kukák mellé teszik ki az élelmiszert.

– Erre a jelenségre nyáron több panasz is érkezik, hiszen sokakat zavar a szanaszét dobált, a napon büdösödő élelmiszer, az etetés során területvédővé vált, ugató ebekről nem is beszélve. Legutóbb az Állomás negyedből, az itt lévő gyárak környékén etetett kutyák miatt kaptunk panaszokat – összegzett Máthé. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.