Felhívás!

Párhuzamos jogszabályok

Nem kis felháborodást okozott az érintettek körében, hogy a parlament két háza rövid úton elutasította szerdán a kormány 2020/82-es sürgősségi rendeletét, amely 1150 lejes kockázati pótlékot ítélt meg a sürgősségi állapot idejére az idősotthonokba „bezárt” egészségügyi személyzetnek. Vasile Neagovici, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség háromszéki elnöke szerint „az ördög ennyire nem fekete”.

A szakszervezeti bizalmi azt mondja: „ez a pénz is jól jött volna”, de tulajdonképpen nem arról van szó, hogy nem kapnák meg a pótlékot az idősgondozók, hanem arról, hogy egyféle párhuzamos törvénykezés folyik.

– A kormány kiadott egy 43-as számú sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-fertőzöttekkel dolgozó orvosok 2250 lejes kockázati pótlékot kapnak a sürgősségi állapot idejére, majd kiadta a fenti, 82-es rendeletet, amely szerint az idősgondozó személyzet, akiket szó szerint bezártak az intézménybe, és kéthetes turnusokban váltották egymást, 1150 lejes havi pluszra jogosult. A parlament időközben törvényerőre emelte a 43-as rendeletet, egyszersmind módosította és kiegészítette azt. Az új változat jelentősen kiterjesztette a kedvezményezettek körét, és azt mondta, hogy a nem Covid-betegekkel dolgozó egészségügyi személyzet, az öregotthonokban dolgozó alkalmazottak, sőt az otthoni idősgondozó civil szervezetek munkatársai is jogosultak a 2250 lejes havi pótlékra. Eszerint az öregotthonok alkalmazottai két jogszabály szerint is jogosultak lettek volna kockázati pótlékra, ezek közül a kisebbet megszüntették – magyarázza a szakszervezeti vezető.

Az egy másik kérdés, teszi hozzá, hogy a fentiek egy része a mai napig egyetlen vasat sem kapott, és egyelőre nem világos, hogy ki és milyen alapból fog nekik fizetni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.