Felhívás!

Pár perc húszezerért

Az építőipari cégeket egyelőre figyelmeztetik, illetve azokat a vállalkozókat ellenőrzik, akik éltek a 75%-os lehetőséggel bérezés terén, és nemrég újra beindultak, de a rövid munkaprogrammal alkalmazott személyek felől is érdeklődik a hatóság.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, jelenleg több fronton zajlik a tevékenységük. Az építőiparban munkálkodó háromszéki cégeket egyelőre csak figyelmeztetik, megelőző kampány részeként tájékoztató leveleket küldenek szét ezeknek.
A bérezés terén a 75%-os lehetőséggel élő cégeket viszont már terepen ellenőrzik: eddig 2 olyan vállalkozót kaptak el, aki „papíron” ugyan ideiglenesen felfüggesztette alkalmazottja munkaszerződését, 75%-os bért biztosítva neki, ennek ellenére mégis dolgoztatta.

– Nemrég rajtolt az idevágó ellenőrzéssorozat, és máris egy 20, illetve egy 40 ezer lejes büntetést szabtunk ki. A kihágás feketemunkának minősül. Jó lenne, ha a munkaadók jobban odafigyelnének a munkatörvénykönyv tavalyi módosításaira. A magánvállalatoknál, de az állami és közintézményeknél is fontos tudni, hogy feketemunkának minősül az is, ha valaki csökkentett munkaidővel szerződik, de túlórázik. Meg kell határozni, nyoma kell legyen annak, hogy a csökkentett munkaszerződéssel dolgozóknak hánytól hányig van a munkaprogramja, ha pedig az éppen zajló ellenőrzések során valakit munkaprogramon kívül kapunk el a munkahelyén, akkor ez feketemunkának minősül, és a cégvezető 20 ezer lejjel bírságolható – figyelmeztetett a munkaügyi főfelügyelő.

Érdeklődésünkre kiderült, az sem számít, ha például az ellenőrök csupán 10 perccel a munkaprogram lejárta után találják munkahelyén az illetőt, ilyenkor fölöslegesek a mentegetőzések, bírságolható a szabálysértés. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.