Felhívás!

Ötödikeseink tudása hiányos

Ötödikeseink tudása hiányos Kovászna megye

Az ötödikesek tudásának egységes teszttel való felmérése megerősítette, de számokkal is alátámasztotta azt a köztudott tényt, hogy nagy a különbség a falusi és városi oktatás, illetve a magyar és román tagozatok teljesítménye között. Kiss Imre tanfelügyelő sajtótájékoztatón részletezte a tényeket.

Az idei tanév kezdetén megyei szinten egy olyan teszttel mérték fel az 1961 Kovászna megyei ötödikes tudását, melynek feladatait a tanítónők, illetve az elemi oktatásért felelős tanfelügyelő állította össze a tananyagra alapozva. Ez utóbbi tény jelenti a legfőbb különbséget a negyedik osztályban kötelező módon történő PISA-teszt típusú feladatokat tartalmazó országos felméréshez képest, amelynek eredményei éppen ezért nem tükrözik pontosan a tanulók tudását. Nem a tanítónők teljesítményének a méricskélése volt a cél, hiszen nyilvánvaló, hogy számít az is, milyen háttérrel kerülnek a gyerekek iskolába.

A diákokat románból (külön a román anyanyelvűeket és külön a más program szerint tanuló magyarokat), a magyar tagozatosokat anyanyelvből és matematikából tesztelték, a városi és falusi intézményekre, illetve egységekre lebontva is készült statisztika, a következtetéseket ismertették a tanítókkal, a szülőkkel, a tanfelügyelőkkel, és megfogalmazódott a szükséges tennivalók listája, hogy a májusban megismételt felmérésen a mostaninál sokkal jobb eredmények szülessenek – mondta Kiss Imre.
A gyermekek matematikatudásában nem volt nagy kilengés, de a román dolgozatok kiértékeléskor kiderült, a diákok szókincse nagyon szegényes, fogalmazásuk közhelyes, nehézkes, falun és városon egyaránt az 5-ös alatti jegyek vannak többségben. Többet kellene a hétköznapokban beszéljenek, olvassanak románul, esetleg román rajzfilmet nézhetnének, hogy ez a helyzet változzon, ajánlják a pedagógusok. A lehetséges 100-ból a maximális pontszámot egyetlen magyar gyermek érte el a megyében, míg román 26. Magyar nyelvből a gyermekek 70%-a kapott 5-ösnél nagyobb jegyet a tesztre.

A falu és város közötti különbség már a jelenlétet tekintve érzékelhető volt, 93,73%, illetve 79,62%-ról beszélünk. Minden tantárgy, illetve az 5-ös alatti és fölötti jegyek tekintetében is a városi oktatás fölényét mutatja a statisztika. Ennek okát a főtanfelügyelő elsősorban a faluhelyen szinte mindenütt meglévő szimultán oktatásban látja, ez a pedagógustól sokkal több erőfeszítést és pluszképzést is kíván, egyébként nagyon kevés kivétellel mindenütt szakképzett oktatószemélyzet tanít. Ám nyilvánvaló, ha egy órán három osztály tananyagát kell leadni, mert előkészítős és mondjuk másodikos-harmadikos diákok is vannak egy összevont osztályban, a tananyagot nem lehet úgy elmélyíteni, mint ha saját korcsoportjában tanulna a gyerek.

– Ha felvetődik a dilemma, hogy megszüntessük-e az iskolát, mert a gyermek érdeke azt kívánná, hogy a községközponti iskolában tanuljon a saját korosztályával, vagy meghagyjuk, akkor a közösség akaratát is figyelembe véve többnyire az iskola javára dől el a kérdés ma is – mondta az intézményvezető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. november 14., 16:46
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Negyedik osztàly vègèn felmèrtèk a gyerekeket,ahol elèg jòl teljesìtettek. Aztàn három hònap vakàciò után,ùj osztályközössègbe kerültek ami èp elèg megterhelő egy 5.nek, nem hiányzott az ő lelki vilàgukbòl egy ilyen tesztelgetès…
  Azokat a teszteket bizonyàra olyan emberek àllìtotàk össze akik sokat nem konyitnak az elemi oktatàs mèrcèjèhez. Nem szabadna tesztelgetni egy ekkora gyereket ennyit….
  Azok a tesztek legalàbb egy 5.osztàlyt elvègzett gyereknek valò lett volna. Ès nem annak aki kezdi az 5.osztàlyt…. A legtöbb baj a fejesekkel van…nem pedig mèg ax aprò tiszta lelkü gyerekekkel, ne csodàlkozunk ha iskola undort kapnak 5.osztàlytòl a gyerekek. Nyolcadik osztàly vègèn mèg ilyen eredmènyek se lesznek…annyira se fognak tudni helyesen ìrni most, na,meg romànul se fognak folyèkonyabban beszèlni mint most, meg a szorzàst, osztàst is elfelejtik a sok függvènyektől,mèrtani lehetetlensègektől…. ja aki magàn òràra jàr ax fog tudni 5 fejjel teljesìteni, a többi nem..

 • User
  Dátum: 2018. november 14., 18:33
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Több mint harminc éve szólunk hozzá, az iskolai tanterbv elöregedett. Azóta sincs egyéb, kivágunk, beollózunk, fércelünk, kifelejtünk és bepótolunk. A főszék árnyékában egy fiatal államtitkár dekkol, aki csinosan, üdén hatvan éve van ott…azóta mindenkit rugalmasan rotációval cseréltek ő pedig óramű pontossággal megrendelte a könyveket éppen ugyanazoktól, akik évek óta írják vagy rámutatnak a jó könyvre. A szakkifejezéseket továbbképzőn modernizálják, de mi haszna, ha nincs tartalma és igényes támasza? Azt pedig meg kell tanulni. Ha van rá idő, ha nincs. Aztán a gyermekeket le kell foglalni, rajzkönyvet és tornakönycet adunk a kezébe, s titokba a matek és fizika könyvből kitépnek egy – egy lapot. A franc se veszi észre, csak, ha nem sikerül az érettségi…