A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Bellérek célkeresztben

Bellérek célkeresztben Kovászna megye

Felelőtlen háromszéki – főképpen bodzafordulói – személyek, malacbellérek miatt a megyei rendőrség bevonásával erősítenek rá újra a közúti ellenőrzésekre a megyei állategészségügyi igazgatóság munkatársai.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, sajnos az utóbbi időben hetente több átiratban értesítik őket más megyékből, hogy háromszéki belléreket értek tetten, akik iratok és fülszám nélküli malacokat, disznókat árusítottak.

– Részletes egyeztetés zajlik a háromszéki rendőrséggel, és ezek után nem csupán a közutakon állítjuk meg a gyanús járgányokat, hanem az értesítések alapján, az elkapott egyének otthonába gazdaságába is ellátogatunk. Ellenőrizni fogjuk, hogy az adatbázisunkban, nyilvántartásunkban szerepel-e jószág az illető neve alatt, és ehhez képest mi a reális állapot a gazdaságán – avatott be dr. Sikó.

Kifejtette, hogy az „állatközvetítés”, a jószágok felvásárlása és újra áruba bocsátása csupán speciális engedélyekkel, megszabott feltételek mellett kivitelezhető, ellenkező esetben feketézésről beszélünk.

Érdeklődésünkre az is kiderült, hogy a szabálysértők főként Bodzaforduló környékéről kerültek ki, és rendszerint az autók csomagtartójában szállítják az előadásra szánt süldőket, malacokat. Pedig – elmondása szerint – Bodzafordulón már többször tartottak evvel kapcsolatosan lakossági megbeszéléseket.

– Rájöttek, hogy a nagyobb járgányokat, furgonokat megállítjuk, így személygépkocsik csomagtartójába tuszkolják be a malacokat, süldőket. Átlagban legtöbb tíz sertéssel kapták el a szabálysértőket: az állatokat megsemmisítették, a belléreket fejenként 6 ezer lejjel bírságolták, mégsem tanulnak az esetekből – panaszolta a főállatorvos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.