Felhívás!

Bellérek célkeresztben

Bellérek célkeresztben Kovászna megye

Felelőtlen háromszéki – főképpen bodzafordulói – személyek, malacbellérek miatt a megyei rendőrség bevonásával erősítenek rá újra a közúti ellenőrzésekre a megyei állategészségügyi igazgatóság munkatársai.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, sajnos az utóbbi időben hetente több átiratban értesítik őket más megyékből, hogy háromszéki belléreket értek tetten, akik iratok és fülszám nélküli malacokat, disznókat árusítottak.

– Részletes egyeztetés zajlik a háromszéki rendőrséggel, és ezek után nem csupán a közutakon állítjuk meg a gyanús járgányokat, hanem az értesítések alapján, az elkapott egyének otthonába gazdaságába is ellátogatunk. Ellenőrizni fogjuk, hogy az adatbázisunkban, nyilvántartásunkban szerepel-e jószág az illető neve alatt, és ehhez képest mi a reális állapot a gazdaságán – avatott be dr. Sikó.

Kifejtette, hogy az „állatközvetítés”, a jószágok felvásárlása és újra áruba bocsátása csupán speciális engedélyekkel, megszabott feltételek mellett kivitelezhető, ellenkező esetben feketézésről beszélünk.

Érdeklődésünkre az is kiderült, hogy a szabálysértők főként Bodzaforduló környékéről kerültek ki, és rendszerint az autók csomagtartójában szállítják az előadásra szánt süldőket, malacokat. Pedig – elmondása szerint – Bodzafordulón már többször tartottak evvel kapcsolatosan lakossági megbeszéléseket.

– Rájöttek, hogy a nagyobb járgányokat, furgonokat megállítjuk, így személygépkocsik csomagtartójába tuszkolják be a malacokat, süldőket. Átlagban legtöbb tíz sertéssel kapták el a szabálysértőket: az állatokat megsemmisítették, a belléreket fejenként 6 ezer lejjel bírságolták, mégsem tanulnak az esetekből – panaszolta a főállatorvos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások