Felhívás!

Öt év alatt 121 segélykérés

Jelenleg Háromszéken hat személy szerepel az aktív, vagyis még meg nem oldott eltűnések lajstromán. Lapunk arra volt kíváncsi, az elmúlt években hány eltűntként jelentett személy után kutatott a rendőrség, hányat sikerült megtalálni, és mi az oka ezeknek az eltűnéseknek, illetve hány alkalommal torkollott tragédiába, végződött haláleset megállapításával a keresés.

Jelenleg hat keresés van érvényben, ennyi személyt nem sikerült megtalálni (ezek közül hármat már több éve keresnek). Amúgy az elmúlt 5 évben, megyénkben nem kevesebb, mint 121 eltűnt személyt jelentettek a hatóságoknak. Közülük 61 kiskorú volt (esetükben 87 dossziét állítottak össze, ugyanis szép számban akadnak olyan fiatalok is, akik akár többszöri alkalommal is „eltűnnek”). Eddig nem jegyeztek kirívó, igazán titokzatos eltűnést: az utóbbi 5 évben 17 személyt találtak meg holtan, ezek mind nagykorúak voltak, és öngyilkosok lettek (nehezen megközelíthető helyeken akasztották fel magukat, vagy vízbe ugrottak).

Az elveszett, eltűnt kiskorúak 70%-a gyermekjogvédelmi rendszerből kerül ki, 30%-uk otthonról távozik anélkül, hogy értesítené családját, hozzátartozóit, ismerőseit. A kiskorúaknál a „szökés” gyakori oka a szülői, nevelői felügyelet hiánya, illetve  a szülőkkel való kommunikációhiány. A „cigány-szöktetési hagyomány” néven közismert praktika (amikor roma fiatalok kapcsolatát ellenezi valamelyik szülő, ilyenkor a fiú megszökteti a kiskorú lányt, szexuális kapcsolatot létesít vele, és akkor hagyomány szerint már elkerülhetetlen a házasság) az esetek 50 százalékát meríti ki. Az egyenruhások az elszökések kiváltó okaként említik még a kalandvágyat, csavargásra való áhítozást, valamint a környezet, a baráti kör rossz hatásait is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.