Felhívás!

Önállósodik Erdővidék

Önállósodik Erdővidék Kovászna megye

Barót is bekapcsolódik abba az urbanisztikai szakterületű, az erdővidéki községekkel közösen létrehozott egyesületbe, melynek célja az lenne, hogy megkönnyítsék Erdővidéken az építkezési, urbanisztikai engedélyekért fordulók dolgát: ezentúl nem kellene a papírokért Sepsiszentgyörgyöt járniuk az érdekelteknek, fordulhatnának helyben az egyesület szakemberéhez.

Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere mindenekelőtt az egyesületnek a térségre vonatkozó előnyeit ecsetelte a város múlt heti tanácsülésén, kifejtve, hogy nem szeretné, ha a szakemberhiány miatt az erdővidéki embereknek a megye hivatalait kellene járniuk, majd megjegyezte, hogy a városnak az egyesületbe való bekapcsolódása nem azt jelenti, hogy a barótiak is az egyesület alkalmazottjához kellene ezentúl forduljanak. „Fel sem merült az, hogy Barót főépítésze, László Sándor elmenjen, a városnak is fontos, hogy megmaradjon a főépítésze. Itt elsősorban a térségről van szó“ – hangoztatta.
Elmondta, az egyesület létrehozásáról szóló egyeztetések során abban állapodtak meg, hogy mindaddig, míg Barótnak van főépítésze, addig a város nem kell kifizesse a 31.500 lejt kitevő díjat sem az egyesületnek, azt pedig, hogy később melyik közigazgatási egység mennyivel járul majd hozza az egyesület fenntartásához, annak közgyűlése ezután dönti el.
Nagy István független tanácsos úgy vélte, hogy a baróti polgármesternek elsősorban az ő alkalmazottjához, vagyis a város főépítészéhez kellene ragaszkodnia, nem pedig ahhoz, aki az egyesületet, vagyis Erdővidéket képviseli.
– Ne adjunk ugyanazért a szolgáltatásért kétszer pénzt – mondta.
Nagy szerint bizonyosra vehető, hogy az egyesület közös kasszájába később Barótnak is többet kell betennie, és azt is szóvá tette, hogy Erdővidéken már van egy közösségfejlesztő egyesület, melynek a baróti polgármester az elnöke, az újonnan létrehozandó urbanisztikai egyesületben viszont értesülései szerint a baróti elöljáró ezt a tisztséget már nem kapja meg.
Összegezve, a tanácsos rámutatott, jelenleg nem lát logikát abban, hogy Barót város csatlakozzék ehhez az egyesülethez, mint mondta, az később is ráér, így ő és a néppárti tanácsosok a határozattervezet ellen szavaztak.
László Sándortól, Barót főépítészétől érdeklődve megtudtuk, az urbanisztikai egyesület létrehozásának fő érve az, hogy legyen egy szakember, aki az erdővidéki településeket kiszolgálja (Baróton kívül), és aki, ha alkalomadtán szükség lenne rá, őt is helyettesíteni tudja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.