Felhívás!

Nincs második esély

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány az iskola és munka közötti mezsgyén rekedt fiatalok (ún. NEET-ek) foglalkoztatására, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Kovászna megyében összesen 557 fiatalt sorolnak a fenti kategóriába, és mindössze 12 foglalkoztatható könnyen: ők többségükben nők, és legalább nyolcosztályos végzettségük van. 24-en közepesen, 93-an nehezen, 428-an pedig nagyon nehezen állíthatók munkába, számukra még a helyzetüket felmérő kérdőíveken is húszra csökkentették a kérdések számát. Az írás és olvasás is nehézséget jelent számukra, többségük az elemit sem végezte el, munkatapasztalatuk pedig egyáltalán nincs. Sokszor az anyagi háttér hiánya is közrejátszik hátrányos munkaerő-piaci helyzetük fenntartásában, számukra a tanfelügyelőséggel közösen megszervezett Második esély-program jelentene megoldást, de ilyen egyelőre nincs kilátásban.

Vannak vállalkozók, akik alkalmaznak ebből a társadalmi rétegből is munkaerőt, mondta el Kelemen, számukra ez havi 900 lejes szubvenciót jelent, a fiatalnak pedig 500 lejt havonta, amennyiben a munkaviszony legalább három hónapig fennáll. A munkaügy viszont előző rossz tapasztalatai miatt nem a szerződéskötéskor, csak a három hónap lejárta után fizeti ki ezeket a támogatásokat, mert ha a támogatott felek nem teljesítik vállalásaikat, nehéz behajtani tőlük a kifizetett összegeket.

Baconban 61 férfi, 21 nő, Nagyborosnyón 11 férfi, 9 nő, Bodzafordulón 26 férfi és 8 nő, Előpatakon 36 férfi, 16 nő van a hivatal nyilvántartásában. A 428 nehezen foglalkoztathatóból 339 cigánynak vallotta magát, közülük 246 tartósan munkanélküli. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.