Felhívás!

Nincs fizioterápia a poliklinikán

Nincs fizioterápia a poliklinikán Kovászna megye

Egy Covid-gyanús beteg volt a kórházban szerda reggel, de negatív a teszteredménye – közölte András-Nagy Róbert, a megyei sürgősségi kórház igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón, ahol a járványbetegséggel kapcsolatos hírek már kevesebb teret kívántak, mint egyéb hírek.

A szívbetegeknek megkönnyebbülést jelenthet az a hír, mely szerint – bár korlátozott kapacitással – , de már közel három hete működik a kórház kardiológiai osztálya. A Közegészségügyi Igazgatóság epidemiológus szakembereivel folytatott tárgyalások nyomán új közlekedő folyosókat jelöltek ki az intézményben, hogy az osztályok működését a Covid előtti állapotokhoz közelebb hozzák.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy a kórháznak e hónapban meg kell újítani a biztosítópénztárral kötött keretszerződését. Az ehhez szükséges tervezetet a finanszírozást igénylő szolgáltatásokkal már benyújtották, ezt a hónap végéig kell majd véglegesíteni. Elsősorban a folyamatos kórházi ellátás, az egynapos kezelések, a paraklinikai vizsgálatok (MR, röntgendiagnosztika) és a patológiai vizsgálatok, laboranalízisek megtérítését igényeli a kórház, de a szerződés lehetőséget ad a gyógyult koronavírusosok egynapos utánkövetésére, azaz plusz laboranalízisek és imagisztikai vizsgálatok elvégzésére is, és újdonság, hogy a műtét előtt álló vérszegény betegeket egynapos kezelésben lehet részesíteni, amely gyorsabb felépülésüket szolgálja.

Lehet, hogy nem túl nagy az az esetszám, amely járóbeteg-rendelő fizioterápiás, rekuperációs szolgáltatásait igénybe venné – ez két éve sem érte el a 100-as számot –, mégis kínos a maga nemében, hogy a közeljövőben ezt a szolgáltatást csak magánrendelőkben lehet igényelni, korlátozott számban esetleg ott is a biztosító által térítve. A poliklinikán azonban a szakemberhiány, a szakorvos nyugdíjba vonulása miatt nem tudják ezt a szolgáltatást biztosítani, viszont a fizioterápiás osztály munkatársai más kórházi osztályokra (ortopédia, neurológia) átirányítva végzik tevékenységüket.

Az orvoshiány egyes ágazatokban krónikus probléma. Noha a kórházmenedzser pár napon belül újabb tárgyalásokat kezd végzős és rezidens orvosokkal a helyzet megoldása végett, ők kevesen vannak, sokan mennek külföldre vagy választanak otthonaikhoz közelebb eső intézményt, és ez nemcsak a rehabilitációra szakosodottak esetében van így, a sürgősségi orvosok esetében is nagy a hiány. Sokrétűen bajos helyzet a szakemberek pótlása: többek között az is oka annak, hogy nincs utánpótlás, hogy a végzősök közül sokan megbuknak a szakvizsgán, de az is, hogy az előre látható szakemberhiány esetén is csak akkor lehet alkalmazni, mikor megüresedett egy állás, hiszen nem szabad túllépni a megadott létszámkeretet. A biztosítópénztárnak sem elsőrendű a rehabilitáció finanszírozása, költségvetésének igen kis hányadát szánja erre. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások