Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Népszerű az őszi forgatag

Népszerű az őszi forgatag Kovászna megye

Nyárra emlékeztető ragyogó napsütésben kezdődött, és az évszaknak megfelelő hűvös, szomorkás idővel ért véget a 12. kiadásához érkezett Őszi Vásár. A rendezvény idén is megtartotta kulturális jellegét, színes programokban lehetett része mindazoknak, akik az elmúlt három nap során ellátogattak Sepsiszentgyörgy főterére.

Hirdetés
Hirdetés

A z esemény főszereplői, az előző évekhez képest nagyobb számban jelenlévő árusok már pénteken délelőtt elfoglalták sátraikat. Összesen mint-egy 120, mindenféle széppel és jóval megrakott vásári bolt termékei közül válogathattak a jelenlévők igényük, ízlésük és pénztárcájuk függvényében.

A bőséges kínálatból nem hiányoztak a csuhé termékek, fajátékok, kerámiák, könyvek, natúr kozmetikumok, rongybabák és a szőrme készítmények sem. Akik ehető vagy iható vásárfiát kerestek, azok természetes gyümölcslevek, szörpök, lekvárok, kézműves sajtok, aszalt gyümölcsök, hidegen préselt olajok közül választhattak, de még fokhagymás mangalicazsírt vagy propoliszt, méhpempőt és virágport tartalmazó immunerősítő csodaszert is tehettek az ugyancsak helyben vásárolt fonott kosarukba.

A korgó gyomrú vendégeket a kicsi szökőkút szomszédságában berendezett szabadtéri csárda fogadta, ahol kora délelőttől késő estig sültek a különféle húsok és kolbászok, illetve rotyogott a töltött káposzta. Habár a rendezvény egybeesik az őszi betakarítással, friss gyümölcsöt és zöldséget csupán két termelő kínált, az ősz kedvenc italának számító szőlőmustot pedig csak egy helyen lehetett megkóstolni. Egy másik vásári standnál különböző pálinkák közül választhatott a forgatag megszomjazott népe.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megmaradt a rendezvény kultúrszüret jellege. A szervezők a program összeállításakor arra törekedtek, hogy az esemény koncepciójához mérten minél szélesebb rétegeket, kicsiket és nagyokat egyaránt megszólítsanak. Az elmúlt három nap során koncertekkel, bábszínházzal, folklórműsorral és néptáncbemutatóval megtűzdelt programsorozat várta az érdeklődőket.

A vásári jó hangulatról pénteken és szombaton délután a debreceni illetőségű Bordó Sárkány zenekar gondoskodott. A középkori világzenét játszó együttes tagjai a forgatag különböző pontjain bukkantak fel, és kápráztatták el néhány perc erejéig az éppen ott tartózkodó vásárlókat. Szombaton délelőtt került sor az őszi vásár talán legkedveltebb gyerekfoglalkozásának számító tökfaragásra. A kicsik ezúttal is szabadon engedték fantáziájukat, egymás után vájták ki a sárga tököket, amiknek szemet, szájat és orrot faragtak, majd végül ki is színezték a terményeket.

A második vásári nap estéjén a Kelekótya együttes szórakoztatta a gyerekeket, majd azt követően a csíkszeredai Tarló zenekar és barátai léptek színpadra, akik Erdély különböző tájegységeinek népzenéjéből és néptáncából mutattak egy kis ízelítőt. Vasárnap délelőtt és délután a brassói Strada Színház bábszínházi és pantomim előadással szórakoztatta a közönséget, este pedig az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt magyarországi együttes koncertjével zárult a vásár. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük