Hirdetés
Hirdetés

Nem mozgunk eleget

Az alacsony fizikai tevékenység miatt bekövetkezett megbetegedések és elhalálozások száma magas az Európai Unióban, de Romániában is. Az egészségügyi világszervezet felhívására országos kampány indult Légy aktív! címmel, ez Háromszéken is zajlik, ugyanis itt is viszonylag kevés azok száma, akik rendszeresen mozognak.

A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint Romániában, 2018-ban a 11–15 év közötti gyerekek hányada, akik állításuk szerint megfelelő fizikai tevékenységekben vesznek részt, aggasztóan alacsony (17,8% a fiúk és 10,4% a lányok esetében). Az országban 63 százalék azon felnőttek száma, akik soha nem sportolnak, nem mozognak.

Hirdetés
Hirdetés

A kampány célja ennek a helyzetnek a kimozdítása, pozitív magatartás kialakítása az egészséges életmóddal szemben, a fizikai tevékenység alkalmazásával, mint a mindennapi élet része.

A mozgásszegény és egészségtelen életmód egyébként jól látszik a megyei statisztikákon is. Kovászna megyében jelentős a túlsúllyal élő felnőttek és gyermekek száma, bár a számadatok csökkenést mutatnak az elmúlt években. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, szív- és érrendszeri betegségben halt meg a legtöbb személy az elmúlt években, az elhunyt személyek 64 százaléka szívproblémákkal küzdött. Tavaly 812-en hunytak el valamilyen szívbetegség következtében Kovászna megyében. Ez egyébként csökkenést jelent, az előző években (2016–2018) közel 1500 személy hunyt el ugyanezen okokból. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is, 2016-ban 301 gyermek és 3843 felnőtt jelent meg a nyilvántartásban, 2018-ban 432 gyermek és 3902 felnőtt. A tavalyi évben összesen 4806 kórosan elhízott személy szerepelt az orvosok nyilvántartásában. Ez a megye lakosságának mintegy 2,42 százaléka.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 13., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nem kell statisztika. Tessék szét nézni az utcán.Iskolába autóval megyünk, akkor is, ha az 2-300 méterre van.Torna óráról felmentés kell, mert meg eröltető. Gyereknek fizikai munkát nem szabad végezni, még falun sem, mert tiltja a törvény stb,stb.Az étkezésröl nem is beszélve.

 • User
  Dátum: 2020. október 13., 14:29
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Sokan, nyugdíjasok csak kiülnek a kapuba vagy a tömbház elé a padra és ahelyett, hogy sétálnának, csak ülnek, elmerednek, s a végén felállni is alig tudnak! A mozgás az élet!

 • User
  Dátum: 2020. október 14., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A testmozgás létszükséglet .Én kéthónapja hátgerinc sérvvel csak alig mozgok és a bal lábam már is gyengült. Műtét után gyógytornával majd hejrehozom. Ha nem mozogsz eleget elsatnyul átfested.van